ODBIJEN KOMBINOVANI UDAR NA KRIM: Potvrđeno - Helikopteri Mi-24 po prvi put potapali ukrajinske magure (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 05. 2024. u 20:00

UKRAJINA je kao što je već navedeno izvela u sredu popodne i u četvrtak rano ujutro kombinovani napad na Krim, na koji je lansirano ukupno 20 taktičkih balističkih raketa ATACMS koji su padali blizu grada Kerča i blizine Kerčkog mosta koji je ključna meta Ukrajine od oktobra 2022. godine da bude uništen.

ОДБИЈЕН КОМБИНОВАНИ УДАР НА КРИМ: Потврђено - Хеликоптери Ми-24 по први пут потапали украјинске магуре (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Napad su prvo započela besposadna autonomna plovila „Magura V5″koja su u sredu popodne paraleno sa američkim strateškom bespilotnom letelicom RQ-4 Global Hawk krenula iz Odese prema zapadnoj obali Krima. Takođe poleteo je i osmatrački dron prema Rtu Tarhankut gde se nalaze ruski obalski i PVO raketni sistemi.

Istureni osmatrački elementi uočili su besposadna plovila zbog čega su podignuti helikopteri.

U sredu oko podneva helikopteri Ka-29 i Mi-24 uništili su dva besposadna plovila zapadno od Sevastopolja, a 29 maja u večernjim satima otkriven je bio još jedno plovilo a njega je uništila posada helikoptera Mi-8 severozapadno od rta Tarhankut.

U četvrtak rano ujutro u 1 sat po moskovskom vremenu lansirano je osam operativno-taktičkih balističkih projektila ATACMS iz oblasti Nikolajeva na Kerč. PVO 31. divizije uspešno su oborile sve ciljeve.

U pitanju su rakete koje su imale kasetne bojeve glave, a deo projektila su pale u rejon luke Kerč, nanevši štetu na dva trajekta.

Paraleno sa tim u blizini Černomorska otkriveno je šest besposadnih površinskih plovila i na njih je otvorena vatra, ali su dva besposdna plovila prodrle u zaliv Uzkaja. Jedan je udario čamac u pristaništu, a drugi je uništen u blizini graničnog patrolnog čamca, pri čemu je ovo plovilo manje oštećeno.

Ilustracija telegram rybar

Severozapadno od Krima prema pučini Crnog mora letela je izviđačka bespilotna letelica koja je poletela iz okoline Odeske oblasti koji je osmatrao situaciju na samom poluostrvu.

Ruski vojni pomstrači uočili su promenu taktike. Naime besposadna morska plovila ostali su bili na pristojnoj udaljenosti od Krima i čekali su lanisranje taktičkih balističkih raketa . Kada je usledilo isplovnjavanje plovila i kada se otvorio ulazak u luku ukrajinska besposadna plovila su krenula u napad. Dva besposadna plovila uspela su da upadnu u bazu Crnomorske flote i napadne plovila ruske granične službe koja deluje u sastavu FSB.

Napad na zapadni i istočni deo poluostrva je izveden sinhronizovano. Prema Kerču rakete su doletele iz Hersonske oblasti.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura