PREDSEDNIŠTVO FRANCUSKE OBRNULO ĆURAK: Rusija neće biti pozvana na obeležavanje 80.godišnjice Dana D

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 05. 2024. u 22:25

RUSIJA neće biti pozvana na događaje povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja na Dan D u Drugom svetskom ratu sledeće nedelje s obzirom na njen rat protiv Ukrajine, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

ПРЕДСЕДНИШТВО ФРАНЦУСКЕ ОБРНУЛО ЋУРАК: Русија неће бити позвана на обележавање 80.годишњице Дана Д

Foto: Novosti

Organizatori su u aprilu saopštili da predsednik Rusije Vladimir Putin neće biti pozvan na događaje u Francuskoj, ali da će neki ruski predstavnici biti dobrodošli u znak priznanja za ratne žrtve koje je položila ta zemlja, preneo je Rojters.

Pre današnjeg saopštenja Francuske, dva neimenovana diplomatska izvora rekla su za britansku agenciju da su rat u Ukrajini i nelagodnost među nekim saveznicima zbog prisustva Moskve naveli Pariz da preokrene svoje prvobitno razmišljanje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će ceremoniji, između ostalih, prisustvovati predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik SAD Džozef Bajden.

Na brifingu za novinare uoči godišnjice koja će biti obeležena sledećeg četvrtka, zvaničnik francuskog predsedništva potvrdio je odsustvo Rusije i da je Zelenski pozvan s obzirom na "pravednu borbu" njegove zemlje u ratu protiv Rusije.

-Rusija nije pozvana. Ne postoje uslovi za njeno učešće s obzirom na agresorski rat koji je pokrenut 2022. godine, koji se poslednjih nedelja samo povećao, rekao je zvaničnik.

Ranije ovog meseca, tri diplomate EU rekle su za Rojters da su brojne države iz evropskog bloka navele da bi im bilo neprijatno ako bi Rusija prisustvovala više od dve godine nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu.

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

Sovjetski Savez je izgubio više od 25 miliona ljudi u Velikom otadžbinskm ratu, a Moskva je pod Putinom je počela da obeležava pobedu u ratu masovnom vojnom paradom na Crvenom trgu.

Ruski zvaničnici su u prošlosti prisustvovali ceremoniji obeležavanja Dana D.

Tokom obeležavanja 70. godišnjice 2014, Putin je zajedno sa tadašnjim liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine uspostavio takozvani Normandijski format - kontakt grupu za rešavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, u tom trenutku fokusiranu na Donbas i Krim.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd