RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Harkova i u Donjecku; Stravični gubici VSU - Izgubio 11.225 vojnika i oficira (VIDE/OFOTO)

Novosti online

31. 05. 2024. u 07:27 >> 22:40

RAT u Ukrajini – 828. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Харкова и у Доњецку; Стравични губици ВСУ - Изгубио 11.225 војника и официра  (ВИДЕ/ОФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

MMF dodeljuje novu tranšu pomoći Kijevu

Međunarodni monetarni fond i ukrajinske vlasti postigli su preliminarni sporazum na radnom nivou o dodeli nove tranše finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 2,2 milijarde dolara, saopštio je MMF.

Poginulčo petoro civila u DNR

Petoro civila je poginulo, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je predsednik Republike DNR.

Foto Tanjug/AP

Politiko: U Evropi kao uoči Velikog rata

Aktuelna situacija u Evropi umnogome liči na onu uoči Prvog svetskog rata (porast nacionalizma, nasilje, socijalna nejednakost) a atentat na slovačkog premijera treba da bude alarm, smatra analitičar „Politika“, praveći paralelu sa atentatom na Franc Ferdinanda 1914. godine.

General: Ne verujte Zelenskom

Ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos poručio je građanima Kijeva da ne treba da veruju video-spotovima koji su posvećeni odbrambenim kapacitetima grada, kao ni izjavama Vladimira Zelenskog na temu zaštite grada.

Foto Tanjug/AP

Francuski instruktori na putu u Ukrajinu

Prva grupa francuskih instruktora već je upućena u Ukrajinu, izjavio je poslanik Rade Aleksej Gončarenko (u Rusiji na listi terorista i ekstremista).

-Prema mojim izvorima prva grupa francuskih instruktora kreće u Ukrajinu, napisao je on na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Aleksandar Sirski je ranije izjavio da je potpisao odluku prema kojoj francuski instruktori mogu da posećuju ukrajinske centre za obuku vojnika.

Poljaci spremni da obučavaju Ukrajince

Poljska je spremna da obučava ukrajinske jedinice na svojoj teritoriji, a ne da šalje svoje instruktore u Ukrajinu, izjavio je novinarima poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za list „Žečpospolita“.

On je precizirao da je Kijev poslao Varšavi zahtev za slanje poljskih instruktora u Ukrajinu, ali da su poljske vlasti zaključile da je bezbednije i efikasnije da se obuke ukrajinskih vojnika održavaju u Poljskoj.

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

Pored toga, Sikorski je potvrdio da Poljska ne zabranjuje Ukrajini da primenjuje poslato naoružanje na teritoriji Rusije.

Donjecki pravac: Žestoke borbe u Krasnogorovki, zauzeta upravna zgrada (MAPA)

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju juriš na Krasnogorovku, oslanjajući se na ranije zauzete položaje u industrijskoj zoni fabrike vatrostalnih proizvoda. Usled najnovijih napada, uspeli su da malo napreduju u centru naselja.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, ruski vojnici uspostavili su kontrolu nad zgradom gradskog veća. Zauzele su ga dve jurišne grupe, koje su ušle u zgradu iz dva pravca i očistile objekat tokom borbe iz blizine.

Ilustracija telegram rybar


Međutim, VSU se i dalje drži razvoja i kreće u kontranapade. Kao i ranije, napredak je ometen velikom upotrebom FPV dronova, što otežava upotrebu opreme za podršku pešadiji. Istovremeno, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga klizećim bombama uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine i utire put jedinicama koje napreduju.

U ovom trenutku ukrajinske formacije zauzimaju odbranu u kompleksu petospratnica severno od vatrostalnog postrojenja i gradskog veća, gde se vode žestoke borbe bukvalno za svaku kuću. Međutim, nakon što ih preuzmu pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, ostaće samo privatni sektor, koji će VSU biti teže da brani.

 

 

Rusi napreduju na severu u Harkovskoj oblasti

Ruske snage koje su napredovale na severnom pravcu ne samo da su izravnale front u oblastima Volčanska i Harkova, već su stavile pod vatrenu kontrolu i odbrambenu liniju ukrajinske vojske u blizini Harkova i njene puteve snabdevanja. Navode ruski izvori.

Ruska OG Sever, napadajući u pravcu Harkova, potisnula je ukrajinske jedinice od ruske granice, zauzevši u maju 300 kvadratnih kilometara teritorije. Za to vreme, 13 naselja u Harkovskoj oblasti prešlo je pod kontrolu Oružanih snaga Rusije. Pored toga, pritisak u ovom pravcu omogućio je zauzimanje pet naselja u pravcu Kupjanska, pošto je ukrajinska vojska bio prisiljen da povuče rezerve s drugih sektora fronta.

-U stvari, slika je jednostavna. Naš front se postrojio duž Volčanskog i Harkovskog rejona. Tokom maja naše trupe su već imale izvesne uspehe na severnim teritorijama Harkovske oblasti, 13 naselja – oko 300 kvadratnih kilometara površine – konačno je oslobođeno i već očišćeno od Ukrajinaca, rekao je za RIA novosti ruski šef vojno-civilne uprave regiona Vitalij Gančev.

Foto Tanjug/AP

Druga važna prilika bila je zauzimanje strateških visina u oblasti Lipci. I iako borbe tamo još uvek traju, ruski vojnici već imaju mogućnost da kontrolišu odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine u blizini Harkova i njene rute snabdevanja.

Prethodno su ukrajinski izvori sugerisali da je zadatak OG Sever Oružanih snaga Rusije da rastegne odbranu Oružanih snaga Ukrajine, a ne da zauzme Harkov. Istovremeno, ne isključuju da Rusija samo dovlači svoje snage u ovom pravcu, nakon čega će ih uvesti u borbu.

 

 

Najvažnije iz nedeljnog brifinga ruskog MO: Oborena tri lovca, 320 dronova i 58 raketa, VSU izgubio 11.225 vojnika i oficira 

Južna grupa snaga ruske vojske poboljšala je položaj duž linije fronta. Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 3.415 vojnika u zoni njene odgovornosti;

Četrdeset pet ukrajinskih vojnika predalo se tokom prošle nedelje;Oružane snage Rusije izvele su 25 grupnih napada visokopreciznim oružjem, uključujući raketama „kindžal“, uništeni su komandni punktovi i arsenali oružja;

Oružane snage Ukrajine izgubile su usled dejstava grupe snaga „Dnjepar“ gotovo 325 vojnika;

Jedinice grupe snaga „Sever“ uništile su sedam brigada protivnika i odbile 20 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1.740 vojnika;

Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 2.310 vojnika i tri tenka u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“;

Oružane snage Ukrajine su usled dejstava grupe „Sever“ izgubile osam borbenih vozila višecevnog raketnog sistema „grad“ i „vampir“ u Harkovskoj oblasti;

Grupa snaga „Dnjepar“ ruske vojske uništila je sedam ukrajinskih brigada;Grupa snaga „Centar“ odbila je 31 kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 2.515 vojnika;

Grupa snaga „Centar“ nastavila je da napreduje u dubinu odbrane protivnika;

Grupa snaga „Jug“ uništila je 19 terenskih skladišta municije ukrajinske vojske;

Jedinica „Istok“ poboljšala je taktički položaj u zoni odgovornosti, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 920 vojnika;

Avijacija i PVO Rusije oborile su dva aviona MiG-29 i dva Su-27, 14 raketa „atakams“, 17 bombi „hamer“, po šest raketa „harm“ i „neptun“, 58 projektila višecevnog raketnog sistema, 312 dronova;

Jedinica „Istok“ odbila je četiri kontranapada ukrajinske vojske u svojoj zoni odgovornosti

SAD dale dozvolu za napad na Rusiju njihovim oružjem

Sjedinjene Države dale su Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju, piše „Vol strit džornal“ pozivajući se na američke zvaničnike.

Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je juče rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.

Foto: Profimedia

Norveška i Ukrajina potpisale sporazum

Norveška i Ukrajina potpisale su bilateralni sporazum o saradnju u oblasti bezbednosti. Norveška Vlada izdvojiće Kijevu ukupno više od 328 miliona dolara, saopštila je Vlada zemlje.

Ukrajinci gađali civile u Volčansku

Oružane snage Ukrajine ciljano su gađale civile koji su pokušali da se evakuišu iz Volčanskog okruga Harkovske oblasti, saopštio je zamenik šefa ruske vojno-civilne administracije regiona Evgenije Lisnjak.

Kako je precizirao, u napadu izviđačkog drona ranjene su četiri osobe.

FOTO: AP/Tanjug

Napad dronovima na Belgorod

Šest ukrajinskih dronova oboreno je iznad Belgorodske oblasti oko 16 sati po moskovskom vremenu.

Hakovana poljska novinska agencija, objavili mobilizaciju 200.000 ljudi

Poljska državna novinska agencija PAP je prvo objavila a zatim povukla saopštenje o delimičnoj mobilizaciji od 1. jula.

U prvobitno objavljenoj vesti se navodilo da će u vojsku biti pozvano 200.000 Poljaka i da će svi biti poslati u Ukrajinu.

Posle nekoliko minuta agencija je povukla vest, a u kabinetu premijera su rekli da razmatraju šta se dogodilo.

Prema navodima medija, reč je o hakovanju.

Poljsko Ministarstvo za digitalne tehnoligije sumnjiči Rusiju za to što se dogodilo, ali ne navodi nikakve dokaze.

Zelenski potvrdio: Dobili smo dozvolu SAD za napad na Rusiju

Vladimir Zelenski je izjavio da je danas dobio pismo od američkih vlasti vezano za dozvolu primene američkog oružja za udare na rusku teritoriju. On je rekao da sadržaj pisma predstavlja korak napred.

Foto: Tanjug/AP

-Dobili smo pismo od američke strane rano jutros. Ne mogu da iznosim detalje. Želim da vidim šta će biti u praksi ali to je korak napred u celini gledano, trebalo je razmotriti to pitanje i ranije, rekao je Zelenski na pres konferenciji u okviru samita severnih država i Ukrajine.

 

 

Prvi kadrovi razmene ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika

Ukrajinci potisnuti iz Staromajorskog, borbe u Urožajnom

Ruska vojska potisnula je Oružane snage Ukrajine iz većeg dela sela Staromajorsko, rekao je za Sputnjik predsednik Komisije Javne komore Rusije za suverenitet Vladimir Rogov.

„Nastavljaju se borbe na vremenskom pravcu. Naša vojska postigla je nove uspehe i napredovale su u Staromajorskom. Veliki deo sela već je oslobođen“, rekao je Rogov.

On je precizirao da se nastavljaju borbe i u selo Urožajno, gde su se ruske snage učvrstile i korak po korak potiskuju Ukrajince.

Sela Urožajno i Staromajorsko nalaze se u DNR. Snage Kijeva su zauzele ta sela tokom kontraofanzive u leto prošle godine.

Šef NATO-a odbacuje ruska upozorenja o eskalaciji

Šef NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

"Svaki put kada saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsednik Putin pokušava da nam zapreti da to ne radimo", rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je rekao da je Alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja na eskalaciju.

"I eskalacija... pa, Rusija je eskalirala invazijom na drugu zemlju", kaže Stoltenberg.

Rusi i Ukrajinci razmenili po 75 vojnika

Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 75 ruskih vojnika u zamenu za 75 ukrajinskih, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ti vojnici će biti vraćeni vojnom avijacijom u Moskvu gde će im biti ukazana sva neophodna medicinska nega.

Iz Ministarstva navode da je veliku pomoć prilikom razmene zarobljenika pružile Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Litvanija spremna da šalje instruktore u Ukrajinu

Litvanija je spremna da pošalje svoje instruktore u Ukrajinu kako bi obučavali ukrajinsku vojsku, saopštila je litvanska premijerka Ingrida Šimonite.

„Ako to bude potrebno, Litvanija će ih obučavati sa ostalim zemljama koje takođe budu spremne da to učine“, rekla je ona. Takođe je pozvala Evropu da izdvoje između 0,25 i 0,5 procenata svog BDP za pomoć Ukrajini.

Ruska vojska odbila masovni napad na Krimski most

Ruska vojska odbila je masovni napad raketama „atakams“ na Krimski most, saopštio je ministar odbrane Rusije Andrej Belousov.

Kako je rekao, napad je izveden prekjuče i bio je najveći napad do sada – ukrajinska vojska lansirala je 10 projektila „atakams“ u roku od dva minuta.

„Sve rakete su oborene, uspeli smo da spasemo stotine ljudskih života“, dodao je Belousov.

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Ukrajinska vojska naterana u povlačenje u Harkovskoj oblasti

Ruske snage su na važnim pravcima u Harkovskoj oblasti naterale snage Kijeva da se povuku osam-devet kilometara, saopštio je ministar odbrane Rusije Andrej Belousov.

On je takođe rekao i da je na tom pravcu ruska vojska zauzela 28 naslja. „Ukupno je ove godine pod kontrolu ruske vojske prešlo 880 kvadratnih kilometara teritorije“, dodao je on.

Iznad Tatarstana oboren ukrajinski dron

Ruska vojska je iznad teritorije Tatarstana oborila jedan ukrajinski dron, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ovo nije prvi pokušaj Kijeva da napadne Tatarstan, sličnu stvar ukrajinska vojska je pokušala da izvede i prošle sedmice kada je oboren dron avionskog tipa.

Opširnije čitajte OVDE.

Ovako su „suhoji“ sprečili rotaciju ukrajinskih snaga

Piloti jurišnih aviona Su-25 poremetili su rotaciju ukrajinskih jedinica u zoni odgovornosti grupe „Istok“.

London nikada nije ograničavao Ukrajinu prilikom korišćenja raketa

Velika Britanija nikada nije ograničavala upotrebu raketa „storm šedou“ za napade na teritoriju Rusije, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Velika Britanija je duže vreme isporučivala krstareće rakete 'storm šedou' bez ikakvih ograničenja. Niz zemalja NATO nikada nije ograničavao upotrebu oružja koje se isporučuje Ukrajini, a to uključuje gađanje legitimnih vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, posebno onih koji se koriste za napade Rusa sa njihove teritorije. Naravno, očekujemo da se to radi odgovorno i uz poštovanje međunarodnih standarda“, rekao je Stoltenberg nakon dolaska na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO.

Uništen energetski objekat, elektroenergetska mreža oštećena

U ruskom raketnom napadu na Kijev uništen je energetski objekat, a oštećena je elektroenergetska mreža, saopštila je danas energetska kompanija DTEK.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija navela je u objavi na Telegramu da je snabdevanje strujom najvećim delom obnovljeno uz pomoć rezervnih izvora, ali da još ima potrošača koji su bez električne energije, prenosi Rojters.

Načelnik kijevske administracije Serhij Popko ranije je izjavio da je zbog fragmenata projektila izbio požar u nestambenoj zgradi u Holosijevskom okrugu u Kijevu.

Norveška i Finska dale Ukrajini zeleno svetlo da gađa Rusiju

Ukrajina ima pravo da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, to je potpuno normalno tokom sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ejde.

„Smatramo da Ukrajina ima puno pravo da napada Rusiju unutar zemlje, u skladu sa međunarodnim pravom. Ukrajina može da koristi oružje dobijeno od zapadnih zemalja protiv vojnih objekata povezanih sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“, rekao je Ejde za norvešku televiziju „NRK“.

I predsednik Finske Aleksandar Stub smatra da oružje koje Kijev dobija od Zapada može da bude iskorišćeno za gađanje po teritoriji Rusije.

„Ako to bude u skladu sa međunarodnim pravom, onda problema nema“, rekao je on i dodao da oružje koje Ukrajina dobija služi tome da se ona odbrani.

Upozorenje američkog kongresmena, zbog Bajdenovih odluka

Nedoslednost u politici predsednika SAD Džozefa Bajdena mogla bi da izazove treći svetski rat, upozorio je američki kongresmen Met Gec povodom Bajdenove promene mišljenja o zabrani korišćenja američkog oružja za ukrajinske napade na Rusiju.

Opširnije čitajte OVDE.

Oboreno 29 ukrajinskih dronova i pet "neptuna"

Ruski PVO sistemi su protekle noći oborili 29 ukrajinskih dronova i pet protivbrodskih raketa „neptun“ iznad Krasnodarskog kraja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, po jedan dron oboren je iznad Voronješke, Belgorodske i Tambovske oblasti Ruske Federacije.

Gančev: Rusi drže vatrenu kontrolu nad harkovskim pravcem

Ruska vojska zauzela je strateške visoravni u neposrednoj blizini mesta Lipci, što joj omogućava da drži vatrenu kontrolu nad harkovskim pravcem, saopštio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Prema njegovim rečima, na taj način ruske snage su preuzele potpunu kontrolu nad celokupnom linijom odbrane u pravcu Harkova, a istovremeno osigurala je i bezbednost svih puteva snabdevanja municijom.

Eksplozija u pogonu za preradu nafte u Krasnodarskom kraju

Dvoje ljudi je povređeno nakon ukrajinskog napada dronovima na Krasnodarski kraj, kada je došlo do eksplozije na teritoriji naftne industrije u Temrjukskom rejonu.

Nakon eksplozije izbio je krupan požar koji je potom lokalizovan, saopštio je gubernator Krasnodarskog kraja Veniamin Kontratjev.

Lokalne vlasti: U ruskom napadu na Harkov tri osobe poginule, 16 povređenih

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povređeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov naveo je da su među povređenima medicinski tehničar i 12-godišnji dečak, prenosi Unian.

Ruske snage izvele raketni napad na Kijev, nema žrtava

Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada fragmenata projektila izbio je požar u nestambenoj zgradi, prenosi Unian. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog meseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Rojters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

Jedan od izvora Rojtersa je rekao da je Kina ove nedelje obavestila diplomate da su uslovi za učešće Pekinga koji nisu ispunjeni uključivali da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, ravnopravno učešće svih strana i pravednu diskusija o svim predlozima.

Mediji: Bajden odobrio UKR da američkim oružjem izvede napade na Rusiju, kod Harkova

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena dala je Ukrajini dozvolu da američko oružje koristi u napadu na Rusiju, ali samo u blizini oblasti Harkova, izjavili su američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je Politiko.

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani Harkov, svoj drugi grad po veličini.

Foto: Tanjug/AP

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", potvrdio je američki zvaničnik, navodi Politiko.

BONUS VIDEO: VELIČANSTVENI VULKAN NA ISLANDU: Pogledajte erupciju besa koju izbacuje Grindavik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama