UPOZORENJE AMERIČKOG KONGRESMENA: Bajden svojim odlukama izaziva treći svetski rat

Novosti online

31. 05. 2024. u 08:55

NEDOSLEDNOST u politici predsednika SAD Džozefa Bajdena mogla bi da izazove treći svetski rat, upozorio je američki kongresmen Met Gec povodom Bajdenove promene mišljenja o zabrani korišćenja američkog oružja za ukrajinske napade na Rusiju.

УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЧКОГ КОНГРЕСМЕНА: Бајден својим одлукама изазива трећи светски рат

Foto AP

- Izmenivši politiku, Bajdenova administracija rizikuje još ozbiljniju eskalaciju koja bi mogla da rezultira trećim svetskim ratom - rekao je republikanac.

S tim u vezi, bivši savetnik u rusko-američkoj predsedničkoj komisiji pri Stejt depratmentu Džejms Karden podsetio je na upozorenja ruskog lidera Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova vezana za upotrebu američkog oružja u ukrajinskom sukobu.

- Proteklih nekoliko dana Putin i Lavrov upozoravali su na te poteze, a zabrinjavajuće je što su naše elite na Zapadu razvile lošu naviku da ih ne slušaju - konstatovao je Karden.

Predstavnik Stejt departmenta rekao za Sputnjik da je predsednik SAD Džozef Bajden dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova, ali da je ostavio na snazi zabranu primene raketa „atakams“ i drugog oružja dugog dometa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je prošle nedelje izjavio da „Ukrajina ima pravo“, između ostalog, da napada i „vojne ciljeve na teritoriji Rusije“. On je takođe rekao da su „neki saveznici“ ukinuli odgovarajuća ograničenja za udare. Došlo je vreme za ukidanje i drugih ograničenja, uveren je zvaničnik.

Komentarišući ovakvu zapadnu retoriku, ruski lider Vladimir Putin je napomenuo da predstavnici NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju. On je podsetio da su zemlje Alijanse u Evropi po pravilu entiteti sa malom teritorijom i veoma gustom naseljenošću.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)