POVIKA NA PAPU ZBOG HOMOSEKSUALACA: Danima se ne smiruje polemika u Italiji posle "neprikladnog" izraza poglavara Rimokatoličke crkve

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

02. 06. 2024. u 17:00

POGLAVAR rimokatoličke crkve se izvinio svima koji su se našli pogođeni njegovim rečima, shvaćenim kao homofobične, jer to nije bila namera, ali nije demantovao ništa od onoga što je govorio pred 200 italijanskih biskupa iza zatvorenih vrata o zabrani ulaska "pederluka" u bogoslovije.

ПОВИКА НА ПАПУ ЗБОГ ХОМОСЕКСУАЛАЦА: Данима се не смирује полемика у Италији после неприкладног израза поглавара Римокатоличке цркве

Papa Franja s kardinalima, Foto AP

 Kler konzervativno orijentisanih papine reči shvata kao poruku protiv neprijatelja reformi, a levica koja više voli "dugine boje" je rimokatoličkog poglavara već "izopštila iz crkve".

Poneki sveštenik objašnjava "izletelo mu je", ali iz raznih udruženja LGBTK grme osude i strahovanja od nasilja. Drugi gej pripadnici, pak, omalovažavaju Franju govoreći da posle 50 godina pokreta homoseksualizma više ne drhte samo zato što je papa izgovorio tako nešto. Đorđo Umberto Boci, ativista LGBTK, poručuje: "Važno je da se moja zajednica ne uplaši pred tim rečima, ja trošim energiju na druge stvari, imam svog životnog saputnika i borim se za prava".

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, međutim, pojavile su se i pitanja kuda ide crkva i "da li svet smatra normalnim gej sveštenike i povike da ih uvode u crkvu". Polazi se od toga da je papa samo upozorio na prisustvo onih koji nose kulturu homoseksualnosti i da je bolje da ne budu primani u bogoslovije, jer predstavljaju opasnost za mlade da "padnu".

Hroničari podsećaju da je papa markirao seriju otvaranja reformi upravo prema gej zajednici. Podseća se na susrete sa osobama homoseksualcima i transseksualcima i davanje blagoslova gej parovima. Očigledno postoji opasna raskrsnica između tradicionalizma i negiranja pitanja homoseksualizma u crkvenom kleru. Postoji "podzemna" gej kultura, koja je kod progresista otvorena, dok se konzervativci prave da je nema. Papa Franja o tome govori otvoreno i upozorava na rizik od vođenja dvostrukog života u bogoslovijama.

Franja: Prijavljujte pedofiliju!

Papa Franja nastavlja bitku protiv sveštenika pedofila i drastičog uvećanja nasilja nad maloletnicima, pa je zatražio prijavljivanje seksualnog nasilja, pedofilije, rekao je generalni sekretar Italijanske episkopske konferencije Đuzepe Baturi. Istakao je da je ključna reč saradnja između crkve i društva, u koordinaciji sa tužilaštvima, sudovima, snagama javnog reda i civilnom zajednicom, radi zaštite dece i otvorene borbe protiv pedofilije.

Posle svih bura, međutim, stiže i istinski razlog za izvlačenje "koloritnog" izraza iz konteksta govora pape Franje. Pravi razlog za neulazak u bogoslovije osoba sa homoseksualnim sklonostima jeste, zapravo, zaustavljanje jednog "veoma popustljivog dokumenta" po ovom pitanju. Predložili su ga italijanski biskupi, ali papa ga je blokirao, čekajući analizu radne grupe.

- Neko je izneo iz sale tu reč, iako se konferencija održavala iza zatvornih vrata. Bilo ko to bio, trebalo bi da preispita svoju savest i kolegijalnost sa ostalim buskupima - zaključuje monsinjor Frančesko Savino, potpredsednik Italijanske episkopske konferencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORBIDNO: Klizačica silovala kolegu!