"JOŠ UVEK POSTOJI JASAN JAZ": Kina neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Novosti online

31. 05. 2024. u 11:06

KINA ne može da prisustvuje ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj jer nisu ispunjeni važni elementi na kojima je Peking insistirao, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

ЈОШ УВЕК ПОСТОЈИ ЈАСАН ЈАЗ: Кина неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Još uvek postoji jasan jaz između agende sastanka, zahteva Kine i očekivanja međunarodne zajednice. Kini je teško da učestvuje na tom sastanku, a relevantne strane su upoznate sa stavovima i zabrinutošću Kine - rekla je ona.

Prema rečima portparola, Kina je uvek insistirala na tome da međunarodna mirovna konferencija mora da se održi uzimajući u obzir tri važna elementa: predstavnici i Ruske Federacije i Ukrajine moraju da pristanu da prisustvuju konferenciji, učešće svih strana mora biti ravnopravno i svi mirovni planovi moraju biti pošteno razmotreni.

Bez tih elemenata biće teško igrati značajnu ulogu u obnavljanju mira, napomenula je diplomata.

Kako je navela, Kina visoko ceni napore Švajcarske da održi prvi samit za rešavanje ukrajinske krize.

- Održavamo bliske kontakte sa Švajcarskom i relevantnim stranama po ovom pitanju od početka ove godine - dodala je.

Prethodno je agencija Rojters, pozivajući se na informisane izvore, javila da je Kina saopštila Vladama drugih zemalja da neće učestvovati na predstojećoj konferenciji o Ukrajini koja će se u junu održati u Švajcarskoj. Prema podacima agencije, odustanak Kine od učešća povezan je sa činjenicom da Rusija neće prisustvovati konferenciji.

- Peking je odbio poziv jer nisu ispunjeni uslovi za njegovo učešće - rekla su tri neimenovana izvora.

Kineski predsednik Si Đinping saopštio je početkom maja da će Peking podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao zemlje svetske većine da ne podležu pritisku Zapada i da ne učestvuju na „mirovnoj konferenciji“ o Ukrajini u Švajcarskoj. On je naglasio da cilj konferencije nije razmatranje mogućnosti za rešavanje ukrajinske krize, već da se osmisli i Rusiji postavi neprihvatljiv ultimatum.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUCNjAVA U AMERICI: Pogledajte snimak iz Mineapolisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)