OŠTRA REAKCIJA ZAHAROVE NA ODLUKE ZAPADA: NATO „bacao prašinu u oči“ lažnom diskusijom, bilo je očigledno da izmišljaju

Novosti online

31. 05. 2024. u 12:26

ZAPADNE zemlje ponovo su pokazale da ipak nisu uzdržane po pitanju sukoba u Ukrajini, te da čuvaju leđa ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Nakon SAD, Norveške, Finske, Velike Britanije i Nemačka je odobrila upotrebu NATO naoružanja za napade na rusku teritoriju, što je izazvalo burne reakcije iz Rusije.

ОШТРА РЕАКЦИЈА ЗАХАРОВЕ НА ОДЛУКЕ ЗАПАДА: НАТО „бацао прашину у очи“ лажном дискусијом, било је очигледно да измишљају

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

S tim u vezi, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je NATO „bacao prašinu u oči“ lažnom diskusijom o tome da li ukrajinske Oružane snage mogu da gađaju rusku teritoriju zapadnim oružjem.

Kako je rekla, to se sve vreme dešavalo.

- Rusija je o tome govorila sve ovo vreme. Bilo je očigledno da članice NATO-a lažu i prave dimnu zavesu, izmišljajući priču o tome da navodno još nisu odlučili da li će dozvoliti kijevskom režimu da izvodi napade zapadnim oružjem na teritoriju Rusije ili neće - napisala je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečima, na sličan način dovode u zabludu one koje zovu na „mirovnu konferenciju“ u Švajcarskoj, „pričanjem bajki“ o tome da je cilj postizanje mira.

Nešto ranije je predsednik SAD Džozef Bajden dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu primene raketa „atakams“ i drugog oružja dugog dometa.

Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu, prenosi Sputnjik.

Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete „storm šedou“ za napade na objekte na teritoriji Rusije. Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.

Za sada je Berlin poslednji u nizu koji je dao zeleno svetlo Zelenskom, za upotrebu NATO naoružanja u napadima na Rusiju.

BONUS VIDEO: GODIŠNjICA MOSKOVSKOG METROA: Baletski igrači nastupaju na stanici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače