"POLITIKA VAŠINGTONA MOŽE DOVESTI DO 'NUKLEARNOG ARMAGEDONA'": DŽefri Saks upozorava - Bajden nas gura bliže istrebljenju

Srna

31. 05. 2024. u 14:26

SPOLjNA politika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena može da dovede do novog svetskog rata uz upotrebu nuklearnog oružja, istakao je ugledni američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks.

ПОЛИТИКА ВАШИНГТОНА МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НУКЛЕАРНОГ АРМАГЕДОНА: Џефри Сакс упозорава - Бајден нас гура ближе истребљењу

Foto: Tanjug/AP

On je u članku za internet stranicu "Brejv nju Jurop" napisao da Vašington namerno podstiče sukobe u Ukrajini, Tajvanskom moreuzu i na Bliskom istoku, te da svaki od tih sukoba može da rezultira "nuklearnim armagedonom".

- Konkretno, SAD dozvoljavaju da se vrše napadi zapadnim oružjem na rusku teritoriju samo zbog toga što to sve očajniji i sve više ekstremistički ukrajinski režim smatra prikladnim. Kao rezultat toga, Rusija održava nuklearnu vojnu vježbu na ukrajinskoj granici - naveo je Saks.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, trenutni predsednik SAD polazi od ideje koja je zacementirana u umovima američkih političara nakon raspada Sovjetskog Saveza, da SAD, koje su "jedina supersila", imaju pravo da nekontrolisano šire mrežu svojih vojnih baza i demonstrativno prelaze crvene linije Rusije i Kine, koje takođe imaju nuklearno oružje, preneo je TASS.

- Neodgovorna i nekompetentna spoljna politika Džoa Bajdena nas gura bliže istrebljenju - dodao je Saks.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 21. maja da se održava taktička nuklearna vežba kao odgovor na provokativne izjave zapadnih zvaničnika.

Kineski list "Global tajms" objavio je da ruska vežba može da natera NATO da bude svestan odlučnosti Moskve da brani svoja prava i interese uprkos rastućem pritisku Alijanse.

BONUS VIDEO: MITING U PARIZU: Obilno prisustvo policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)