HUTI NAPALI AMERIČKI NOSAČ AVIONA? Prvi put od Vijetnamskog rata najmoćniji brodovi SAD postali su meta (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 17:00

JEMENSKI pobunjenici Huti kažu da su izveli raketni napad na američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru.

ХУТИ НАПАЛИ АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА? Први пут од Вијетнамског рата најмоћнији бродови САД постали су мета (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Jemenski Huti pokrenuli su raketni napad na američki nosač aviona Ajzenhauer u Crvenom moru kao odgovor na američke i britanske napade u Jemenu, rekao je vojni portparol grupe Jahja Šari.

-Kao odgovor na američko-britansku agresiju i kao nastavak podrške potlačenom palestinskom narodu, raketne snage i pomorske snage jemenskih oružanih snaga izvele su kombinovanu vojnu operaciju na gađanju američkog nosača aviona Ajzenhauer u Crvenom moru.

General Saree je rekao:

-Operacija je izvedena sa više krilatih i balističkih projektila, a udar je bio precizan i direktan, hvala Bogu.

Portparol je takođe upozorio da Huti „neće oklevati da direktno i odmah odgovore na svaku novu agresiju na teritoriju Jemena, gađajući sve izvore pretnje i sve neprijateljske američke i britanske ciljeve u Bahreinu, Crvenom i arapskom moru“.

Osim kratkog putovanja do Sredozemnog mora u aprilu mesecu ove godine, USS Dvajt D. Ajzenhauer se nalazi u blizini jemenskih voda još od izbijanja rata u Gazi. Nosač i njegova udarna grupa igraju ključnu ulogu u koaliciji predvođenoj SAD koja se suprotstavlja napadima Huti u Crvenom moru i obližnjim vodama.

U šest američkih i britanskih napada izvedenih tokom noći poginulo je 16 ljudi i ranjena 41 osoba, uključujući civile, rekao je Šari u televizijskoj izjavi. Udari u provinciji Hodeidah bili su usmereni na luku Salif, zgradu radija u okrugu Al Hok, kamp Kalifa i dve kuće, rekao je Šari.

Vojske SAD i Velike Britanije saopštile su da su u četvrtak pokrenule napade na mete grupe Huti u Jemenu kako bi sprečile militantnu grupu da dalje ometa transport u Crvenom moru. Centralna komanda SAD saopštila je da su američke i britanske snage pogodile 13 ciljeva u oblastima koje drže Huti.

Foto Tanjug/AP

Američki borbeni avioni F/A-18 koji su učestvovali u napadima poleteli su sa nosača aviona Ajzenhauer u Crvenom moru, saopštili su zvaničnici. Uključeni su i drugi američki ratni brodovi u toj oblasti.

Satelitski informativni kanal Huti Al Masirah emitovao je slike okrvavljenog čoveka koji se spušta niz stepenice i drugih u bolnici kojima je pomoć pružena. On je rekao da su svi poginuli i skoro svi povređeni u udaru došli odatle.

Američka mornarica još nije komentarisala napad koji su najavili Huti. Malo je verovatno da je nosač aviona pogođen. Ipak, napad je bio prvi koji je gađao američki nosač aviona od Vijetnamskog rata, naglašava neuspeh šestomesečnih kontinuiranih američkih i britanskih napada na Jemen.

Takođe je demonstrirao odlučnost Huta i njihovu sposobnost da nastave svoju pomorsku kampanju “zabrane brodnskog prolaza” u cilju, kako tvrde, podrške Gazi.

AMERIČKA CENTRALNA KOMANDA

Između otprilike 15.15 i 17.00 časova. (vreme Sane) 30. maja, U.S. Snage Centralne komande (USCENTCOM) uspešno su uništile osam letelica bez posade (UAV) u oblastima Jemena i preko Crvenog mora pod kontrolom Huta koje podržava Iran.

Pored toga, snage USCENTCOM-a zajedno sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva izvele su u samoodbrani napade na 13 ciljeva Hutija u oblastima Jemena koje podržavaju teroristi Huti koje podržavaju Iran.

Utvrđeno je da ove bespilotne letelice i lokacije predstavljaju pretnju za SAD. i koalicionih snaga i trgovačkih brodova u regionu. Ove akcije su neophodne da bismo zaštitili naše snage, osigurali slobodu plovidbe i učinili međunarodne vode bezbednijim i sigurnijim za američke, koalicione i trgovačke brodove.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)