ABRAMSI GORE U UKRAJINI, VREME JE ZA “ROŠTILJ”: Američki mediji izveštavaju o kritičnoj ranjivosti tenkova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 20:00

CNN je, nakon komunikacije sa ukrajinskim tenkovskim posadama u blizini linije fronta, izvestio o problemima američkih tenkova M1A1 Abrams u zoni sukoba u Ukrajini.

АБРАМСИ ГОРЕ У УКРАЈИНИ, ВРЕМЕ ЈЕ ЗА “РОШТИЉ”: Амерички медији извештавају о критичној рањивости тенкова (ВИДЕО)

Foto MoD Ukrajine

Kako su saznali novinari, ova vozila nemaju dovoljnu zaštitu od savremenog naoružanja.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

Njegov oklop trenutno nije dovoljan. On ne štiti posadu. U stvarnosti, danas je to rat dronova. Dakle, sada, čim tenk izađe na bojno polje, momentalno pokušavaju da ga onesposobe, citira CNN ukrajinskog tenkistu.

Pored toga, vojska se žalila na slabu elektroniku tenka, koja strada na kiši i jakoj magli. Novinari su pronašli jednog od Abramsa kako nepomično stoji ispod drveta. Kako se ispostavilo, ovaj uzorak je imao problema sa pogonom.

Bio je skoro nepokretan zbog problema sa motorom, iako je upravo isporučen iz Poljske, prenosi CNN.

Publikacija takođe ukazuje na nedostatak municije za američke tenkove. Intervjuisani ukrajinski vojnici posebno su se žalili na činjenicu da su obučeni da koriste Abrams po standardima NATO-a.

Na zapadnim poligonima su obavešteni da će tenk izaći na bojno polje nakon što avijacija i artiljerija izvedu vatrene napade. Međutim, na ukrajinskom pozorištu operacija takva taktika je nemoguća.

Nemamo avijaciju i artiljeriju. Imamo samo tenk. I to je problem, požalio se ukrajinski tenkista.

JOŠ DVA U NIZU STRADALIH ABRAMSA U POSLEDNjA DVA DANA

Novi video snimak sa ukrajinskih frontova prikazuje uništavanje još jednog američkog tenka M1A1 Abrams u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Tenk je verovatno onesposobljen udarom ruskih dronova, a ukrajinska vojska ga je napustila na bojištu. Kao rezultat toga, Abrams je uništen ruskom visokopreciznom municijom Krasnopolj. Incident se navodno dogodio u pravcu Avdejevke.

Nakon što su izgubili veliki broj skupih tenkova američke proizvodnje i sigurno uticali na prestiž na svetskom tržištu, ukrajinski vojnici su konačno odlučili da modernizuju američke tenkove ruskim izumom – rešetkama protiv drona zajedno sa sovjetskim eksplozivnim reaktivnim oklopom Kontakt-1.

Međutim, ova nadogradnja ne može da zaštiti tenkove od udara ruskog Krasnopolja i brojnog drugog naoružanja.

Sibirci tvrde da su pogodili drugi Abrams za 2 dana, napredujući iza Avdejevke. Artiljerici 41. armije Centar su tokom dva dana pratili i pokrili dva američka tenka.

I ovoga puta Abrams je pogodila precizna vatra iz navođene municije Krasnopolj koju je ispalila artiljerijska brigada ovog Sibirskog udruženja.

Nedavno su osvanule fotografije i još jednog zarobljenog Abramsa u Ukrajini. S obzirom na učestalost stradalih, nije više sigurno da li ih ruske trupe odvlače u pozadinu kao trofeje ili uništavaju na licu mesta.

S obzirom da ova dva Abramsa nisu izolovani slučajevi dejstva Krasnopolja, već ih je zabeleženo više, u nastavku dajemo nekoliko reči o ovoj artiljerijskoj vođenoj municiji.

152/155MM ARTILjERIJSKI VOĐENI SISTEM KRASNOPOLj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 152/155 mm KM-1, 2K25, 2K25M/D, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVP, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 60 km u zavisnosti od modela i topa iz koga se ispaljuje.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 I 152mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

Karakteristike

Komponente: Ganata sa K155/152 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem

Domet vatre: min 3 km, max 60 km

Dužina projektila: 1300 mm

Težina projektila: 51,3 kg

Tip bojeve glave: HEF

Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja:6,3/11/20,5 kg

Verovatnoća pogotka:

domet do 12 km: 0,8 – 0,9

domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7

Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)