VOLČANSK ZASUT TOS-1A BACAČIMA PLAMENA: Ukrajinski GŠ - Koristeći istorijski grad Murom kao odskočnu dasku, Rusi opsedaju Staricaju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 18:34

HARKOV i Kupjansk su dva najvrelija fronta u ratu, rekao je ukrajinski Generalštab na brifingu.

ВОЛЧАНСК ЗАСУТ ТОС-1А БАЦАЧИМА ПЛАМЕНА: Украјински ГШ - Користећи историјски град Муром као одскочну даску, Руси опседају Старицају

Foto Tanjug

Uposlednja 24 časa došlo je do 102 okršaja duž linija fronta na ukrajinskom ratištu. Rusi su pokušali da iskoriste svoju brojčanu prednost i nadmoć u vazduhu da zauzmu nove položaje, rekli su Ukrajinci.

Moskovska vojska je izvela 2.683 lansiranja raketa na položaje i naselja ukrajinskih trupa koristeći različite vrste vojne opreme. Trenutno situacija je najvrelija kao pokazuju ukrajinske vojne karte na pravcima Kupjanska i Pokrovska.

ŠTA KAŽE UKRAJINSKI GENERALŠTAB

Ukrajinski generalštab armije objavio je detaljan izveštaj o situaciji na frontu.

U sektoru Harkova, ruske snage napadaju selo Staricaja sa odskočnom daskom do ruskog grada Muroma. Borbe se nastavljaju i na području grada Volčanska.

Ukrajinske i ruske trupe se bore na 5 različitih tačaka na frontu. Ruska vojska nastavlja da nemilosrdno granatira severni Harkov, kaže ukrajinska vojska.

U sektoru Kupjanska samo u poslednja 24 sata došlo je do 11 sukoba između dva tabora.

Kijev je saopštio da je Rusija izgubila ukupno 22 vojnika, dok je jedan tenk oštećen. Trenutno su u toku 3 borbena dejstva u različitim delovima sektora.

U sektoru Pokrovsk, vojnici Kremlja nastavljaju da pritiskaju Ukrajince uzastopnim napadima. Trenutno 5 tekućih borbi zadaju glavobolju ukrajinskom osoblju.

Poslednjeg dana dve strane su se sukobile 19 puta. Ruska vojska je svoje napade usmerila uglavnom na područja naselja Novoselivka Persa, Novoaleksandrovka i Sokol. Njihove kopnene napade podržava rusko vazduhoplovstvo ispuštanjem vođenih vazdušnih bombi sa krilima.

Vojska Rusije je juče pokušala 3 puta da upadne u Krasnogorovku, sektor Kurahovo. Jedan od ovih pokušaja su ukrajinci odbili, kako trvrde, ali su se druga dva juriša pretvorila u bitke koje do sada nisu okončane.

U sektoru Kramatorsk Moskva je napala naselje Novi kod Časovog Jara, a gađala je i selo Ivanovsk.

Kijev je optimistično saopštio da se uspešno suprotstavio ruskom napadu.

RUSI SPALILI VOLČANSK DEJSTVUJUĆI SA TOS-1A

Teška vremena za ukrajinske vojnike koji brane grad Volčansk u Harkovu.

Ruska vojska je prošlog dana počela da udara po harkovskom Volčansku lanserima TOS-1A Solcenpek. Sa snažnim termobaričnim projektilima ovih sistema, moskovska vojska uništava infrastrukturu da bi prokrčila put svojoj pešadiji.

Detaljnije, vest je saopštio ukrajinski predstavnik Operativno-strateške grupe trupa Horticija, po imenu Nazar Vološin, tokom televizijskog prenosa.

On je rekao da ruski vojnici gađaju grad Volčansk navođenim vazdušnim bombama. Samo u poslednja 24 sata, avioni Kremlja izveli su 6 udara vođenim bombama na Volčansku, rekao je on.

Pored toga, navodi se da su ruski termobarični raketni udari termobaričnim projektilima pokrenuti iz sistema tipa TOS-1A, poznati i kao sistemi za bacanje plamena. Ukrajinci su umirili javnost rekavši da novi ruski napadi nisu doprineli razvoju ruskog napredovanja u ovom pravcu fronta.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziv, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju najduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne količine kiseonika. Ovo stanje je opasno po život.

-Najveći deo grada je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Rusija izvodi kombinaciju kopnenih napada i vazdušnih udara u pokušaju da postigne napredak. Pored toga, ruske trupe koriste teške bacače plamena TOS-1A Solcenpek na Volčansku. Pogađali su termobaričnim projektilima, uništavajući zgrade i civilnu infrastrukturu na svom putu, rekao je portparol.

Prema rečima Vološina, Rusi pokušavaju da podrže napredovanje snagama motorizovanih pešadijskih jedinica 44. armijskog korpusa, međutim ukrajinske oružane snage pružaju snažan otpor i nanose gubitke ovim ruskim grupama.

Ukrajinski vojni predstavnik je govorio i o različitim taktikama koje koriste Rusi u različitim oblastima fronta. Prema njegovim rečima, najčešća taktika koju koriste ruski komandanti je sledeća: oni pokušavaju da razbiju ukrajinsku odbranu jurišnim jedinicama podržanim vojnom tehnikom.

-Prvo postrojavaju jurišne grupe. Ove grupe pokušavaju da se infiltriraju koristeći mala i lako oklopna vozila kao što su kvadovi i motocikli. Ako timovi postignu svoj cilj, pokušavaju da konsoliduju svoju poziciju. Ako ne stignu do njega, mi ih neutrališemo, izjavio je ovaj Ukrajinac prenosi nemačko glasio Dojče vele (DW).

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura