BIVŠI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC: Neće Kijev, nego Zapad da napada Rusiju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 19:00

ZAPADNE zemlje dozvolile su Ukrajini da koristi njihovo oružje za napade na teritoriju Rusije i to, de fakto, znači njihovu direktnu umešanost u sukob, izjavio je za Sputnjik penzionisani američki obaveštajac Skot Riter.

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Неће Кијев, него Запад да напада Русију (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

-To nije ukrajinsko kosmičko izviđanje, nisu ukrajinske komunikacije, nisu ukrajinski tehničari ti koji gađaju. To su Francuzi, Nemci, Britanci. To su Amerikanci. Prema tome, ako Ukrajina zaista upotrebi ove rakete i oružje, za koje su joj zapadne zemlje Zapada dale zeleno svetlo, za napade u dubinu Rusije, onda se tu ne radi više o tome da se Ukrajina brani, već da NATO napada Rusiju, ocenio je Riter.

Stručnjak za pitanja SAD i međunarodne odnose Husein al Dik istakao je za Sputnjik da to što je Vašington dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za napade na Rusiju predstavlja opasnost od eskalacije i preti nepredvidim, katastrofalnim posledicama.

-Napetost između Vašingtona i Moskve svakodnevno raste i to više liči na novi Hladni rat, sposoban da se pretvori u nuklearnu konfrontaciju, istakao je on.

On je podsetio da su pre SAD, ovakva saopštenja objavile i druge zapadne zemlje, ali upravo dozvola Bele kuće može da ozbiljno zaoštri situaciju na međunarodnoj sceni.

-Amerikanci su ovim prešli sve moguće crvene linije. Sve zato što ruske snage nastavljaju da nižu pobede, svakoga dana postižu uspeh na nekom pravcu na frontu. Pobeda Rusije je blizu, a to, naravno, ne odgovara ni Ukrajini ni njenim zapadnim pokroviteljima, naglasio je Al Dik.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Prema njegovim rečima, niko ne zna kako će se odvijati budući događaji, ali ni u kom slučaju ne treba dopustiti direktan sukob dve nuklearne sile.

-Posledice mogu osetiti ne samo Amerikanci, već i stanovništvo cele planete, zaključio je stručnjak.

Prethodno, američki državni sekretar Entoni Blinken nije isključio mogućnost da će ukrajinski udari američkim oružjem ići sve više u dubinu ruske teritorije. On je rekao i da će Zapad nastaviti da koriguje strategiju.

Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je juče rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

„Vol strit džornal“ je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da su SAD dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.

Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.

Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu. Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete „storm šedou“ za napade na objekte na teritoriji Rusije. Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.

Komentarišući ovakvu zapadnu retoriku, ruski lider Vladimir Putin je napomenuo da predstavnici NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju. On je podsetio da su zemlje Alijanse u Evropi po pravilu entiteti sa malom teritorijom i veoma gustom naseljenošću.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac