"VREME JE DA SE RAT ZAVRŠI" Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi

Tanjug

31. 05. 2024. u 21:19

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden podržao je danas izraelski predlog o okončanju rata u Gazi u tri faze, javlja Njujork tajms.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ РАТ ЗАВРШИ Бајден подржао израелски предлог о окончању рата у Гази

Foto AP

Prva faza počela bi šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg bi se Izraelske odbrambene snege (IDF) povukle iz naseljenih područja Gaze, preneo je BBC. Hamas bi oslobodio "određeni broj" talaca - uključujući žene, starije i ranjene - u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika. Tokom prve faze palestinski civili bi se vratili u svoje domove u svim oblastima Gaze. Deo posmrtnih ostataka preminulih izraelskih talaca bili bi vraćeni njihovim porodicama. Humanitarna pomoć bi bila povećana, na 600 kamiona dnevno koji bi ulazili u Pojas Gaze i stotine hiljada privremenih stambenih jedinica koje je poslala međunarodna zajednica.

Tokom tog šestonedeljnog perioda, nastavili bi se pregovori uz posredovanje SAD i Katara. Ako bi pregovori bili uspešni, počela bi druga faza plana tokom koje bi došlo do oslobađanja svih preostalih živih talaca, uključujući muškarce vojnike, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a prekid vatre bi bio nadograđen na "trajni prekid neprijateljstava".

U okviru treće faze, svi preostali taoce u Gazi bi bili vraćeni i počeo bi "veliki plan rekonstrukcije" Gaze, uključujući američku i međunarodnu pomoć za obnovu domova, škola i bolnica. Bajden je rekao da je "vreme za početak ove nove faze", da se taoci vrate kući, da Izrael bude siguran i da patnje prestanu.

- Vreme je da se ovaj rat završi i da počne dan posle - kazao je on.

BONUS VIDEO:

RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA RADI OVAJ ČOVEK... Novak Đoković ne samo da je stigao na Vimbldon, već tamo - nema mira (VIDEO)