DOK SE RAT U PALESTINI NASTAVLJA: Nakon 10 godina papa Franja će obnoviti apel za mir u Svetoj zemlji

Tanjug

31. 05. 2024. u 22:23

DESET godina nakon što je zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Konstantinopolja i liderima Izraela i Palestine organizovao poziv za mir u Svetoj zemlji, papa Franja će 8. juna obeležiti ovu istorijsku godišnjicu i uputiti još jedan apel za mir dok se rat u Palestini nastavlja.

ДОК СЕ РАТ У ПАЛЕСТИНИ НАСТАВЉА: Након 10 година папа Фрања ће обновити апел за мир у Светој земљи

Foto: Tanjug/AP

Komemoracija će se održati u Vatikanskim vrtovima, na isti dan, međutim, po potpuno devastiranom i razornom scenariju, potvrdio je direktor Kancelarije za štampu Svete Stolice Mateo Bruni, prenosi Vatikan njuz.

Papa Franja, tadašnji predsednik Izraela Šimon Peres, predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas i vaseljenski patrijarh Konstantinopolja Vartolomej Prvi, 8. juna 2014. godine, posadili su maslinu za mir i obratili se prisutnima u Vatikanskim vrtovima.

Tom prilikom, papa Franja je podsetio predsednike dve zemlje da naš svet ne samo da je "nasleđe koje nam je zaveštano od prošlih generacija, već nam je pozajmljen od naše dece: naše dece koja su umorna, istrošena sukobima i čežnjom za mirom i koja nas mole da srušimo zidove neprijateljstva i da krenemo putem dijaloga i mira, da prevladaju ljubav i prijateljstvo".

Papa je istakao da je stvaranje mira, „mnogo više od ratovanja“ i da zahteva hrabrost.

- Hrabrost da se kaže da susretu i ne sukobu, da dijalogu i ne nasilju, da pregovorima i ne neprijateljstvima, da poštovanju sporazuma i ne aktima provokacija - za sve ovo je potrebna hrabrost, potrebna je snaga i upornost - poručio je papa Franja.

Papa je posetio Svetu zemlju samo nekoliko meseci ranije gde je hodočastio od 24. do 26. maja 2014. godine, povodom 50. godišnjice susreta pape Svetog Pavla VI i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore u Jerusalimu.

BONUS VIDEO:

RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere