DVA BRUTALNA RATA BUKTE KRAJ NAŠIH GRANICA: Strašno upozorenje iz Brisela - "Sve može izmaći kontroli"

Novosti onlajn

31. 05. 2024. u 22:58

VISOKI predstavnik Evropske Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poručio je u Briselu da je Evropa suočena s dva ‘brutalna rata‘ u blizini njenih granica i da je prisutno ‘puno napetosti‘ koje vrlo lako mogu izmaći kontroli.

ДВА БРУТАЛНА РАТА БУКТЕ КРАЈ НАШИХ ГРАНИЦА: Страшно упозорење из Брисела - Све може измаћи контроли

Foto: EPA

Govoreći na kraju Šumanovog foruma za odbranu i bezbednost upozorio je da bi neke od kriza koje je naveo mogle čak eskalirati u veliku globalnu konfrontaciju u trenutku kada je svet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir, duboko je oslabljen.

- Mi, Evropljani, suočavamo se s dva brutalna rata u blizini naših granica i s puno napetosti koje vrlo lako mogu izmaknuti kontroli - u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama Demokratske Republike Kongo, u Zalivu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, prete bande i narko-karteli u Latinskoj Americi i Srednjoj Americi. Birajte. Nažalost, ne mogu birati, moram se suočiti sa svima - poručio je Borelj.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srce sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle biti oslabljene.

- Ako se neće poštovati presude Međunarodnog suda, svet će biti u još goroj situaciji. I sledeći put se nećemo više pozivati ​​na Međunarodni sud pravde ako se njegova presuda ne sprovede – a nije se sprovela. Nije.

Dodao je da je vrlo važna geografija i da su ratovi koji su nam blizu važniji od onih koji se događaju daleko od nas. Upozorio je ipak da su svi sukobi međusobno povezani.

- Ugrožena su javna dobra, od cena energije do slobode plovidbe - poručio je.

Borelj je istakao važnost održavanja Šumanovog foruma.

- To je drugi korak u smeru povezivanja Evropljana sa ostatkom sveta, i ostatka sveta s nama. Verujte mi, želimo da bude mirovna snaga u svetu, sa svim našim ograničenjima, znajući da su ponekad naši interesi jači od ispunjavanja naših vrednosti jer smo političke organizacije. Svako ima svoje interese - poručio je Borelj.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto