POGLEDAJTE - KIM NADGLEDA VOJNU VEŽBU: Severna Koreja izvodi manevre „preventivnog napada“ (VIDEO/FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 05. 2024. u 23:10

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong-un nadgledao je vojnu vežbu koja ima za cilj da pokaže moć zemlje da izvrši „preventivne napade” na rivalsku Južnu Koreju, javili su državni mediji u petak. U okviru vežbi, vojska je izvela nekoliko masovnih lansiranja iz artiljerijskih raketnih sistema.

ПОГЛЕДАЈТЕ  - КИМ НАДГЛЕДА ВОЈНУ ВЕЖБУ: Северна Кореја изводи маневре „превентивног напада“ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP


Oružane snage Južne Koreje saopštile su u četvrtak da je Pjongjang lansirao deset balističkih projektila kratkog dometa iz oblasti Sunan, proputovavši oko 350 kilometara (215 milja) pre nego što su pali u Japansko more.

I serija testova naoružanja od strane Pjongjanga i zajedničke američko-južnokorejske vežbe koje su počele 27. maja doprinele su rastu tenzija u regionu. Ranije ove nedelje, južnokorejske vazduhoplovne snage saopštile su da je u manevrima učestvovalo preko 90 aviona, uključujući F-35A stelt lovce i američke jurišne avione A-10.

Prema Severu, najnovija „salva manje vatrene jedinice izvedena je korišćenjem integrisanog sistema za kontrolu vatre“, koji je opisao kao „deo nacionalnog kombinovanog sistema upravljanja nuklearnim oružjem“.

Lansiranja imaju za cilj da pokažu rešenost Severne Koreje da ne okleva da izvrši preventivni napad na svog rivala ako bude ugrožena, navodi Korejska centralna novinska agencija. List navodi da je Kim Džong Un rekao da vežba jasno pokazuje „sa kakvim će se posledicama suočiti naši rivali ako isprovociraju“ Pjongjang.

Seul je „snažno” osudio Severnu Koreju zbog verbalnih pretnji preventivnim udarima na Južnu, rekavši da to krši rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Prošlog meseca, Severna Koreja je izvela simulirani nuklearni protivnapad na neprijateljske ciljeve, ispalivši nekoliko „super velikih“ višecevnih raketnih bacača prema ostrvu u Japanskom moru. U to vreme, Pjongjang je istakao da su testirani njegov sistem komandovanja i kontrole „nuklearnog okidača“, kao i „sposobnost za brzi protivnapad državnih nuklearnih snaga“. Vojska je uvežbavala operacije u hipotetičkom scenariju u kojem se kao odgovor na napad izdaje najviši alarm za nuklearnu krizu, dodaje se.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura