ZAPAD ODOBRIO UKRAJINSKI NAPAD NA RUSIJU: Koje NATO oružje Kijev može koristiti za napade po dubini ruske teritorije? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 06. 2024. u 08:11

KAO što je već poznato, više od 10 zemalja u okviru NATO-a je podržalo ideju da Ukrajini treba dozvoliti napade na vojne ciljeve unutar teritorije Ruske Federacije, a ruska redakcija RT napravila je analizu koje naoružanje bi ukrajinska vojska mogla da iskoristi u ove svrhe.

ЗАПАД ОДОБРИО УКРАЈИНСКИ НАПАД НА РУСИЈУ: Које НАТО оружје Кијев може користити за нападе по дубини руске територије? (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Pre svega, navedene su vođene bombe "hamer" francuske proizvodnje i protivradarske rakete AGM-88B, dometa 60, odnosno 80 km. Uz pomoć njih, Ukrajina bi mogla da dejstvuje po Rilsku, Sudžu, Belgorodu, Novom Oskolu i Valujki i nizu drugih gradova i sela u pograničnoj oblasti.

Sledeće u pogledu dometa su rakete GLSDB u kalibru 227 mm, kao i taktičke balističke rakete ATACMS "blok 1", koje se mogu lansirati uz pomoć HIMARS-a i višecevnih lansera M270.

Ovim projektilima ukrajinske snage mogu gađati ciljeve koji se nalaze dublje u teritoriji RF. Domet ovih raketa je oko 160 km, ali treba računati da se lansirna vozila moraju postaviti bar 30 km od granice sa Rusijom, zbog čega domet paljbe opada na 130-135 km. Upotrebom GLSDB i ATACMS "blok 1", Ukrajina može gađati gradove Brjansk, Kurski, Stari Oskol, Rosoš i Taganrog.

Znatno veći domet imaju ATACAMS rakete u verziji "blok 1a" i KuRU i to od 300 km, a slična je i situacija sa verzijom krstarećih "storm šedou"/SKALP raketa isporučenih Kijevu. Ovim naoružanjem ukrajinska vojska može dejstvovati po ciljevima u gradovima Rostov na Donu, Taganrogu, Kamensk-Šahtinski i Šahti.

Najveći domet prema proceni ruskog RT, imaju dronovi AR3 kompanije "tekever", koji mogu preći udaljenost od čak 1.000 km i kreću se brzinama od oko 80 km/č. Međutim, kako se navodi, posade sistema PVO "pancir" i "tor" ruske vojske imaće znatno više vremena da presretnu ove letelice, nego što je to npr. slučaj sa britanskim dronovima "banši džet 80+" sa dometom od 400 km i brzinom kretanja od 650 km/č.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac