RAT U UKRAJINI: Krvave borbe za svaku zgradu u Časovom Jaru i Volčansku, Rusi napreduju u Donbasu i Zaporožju; (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 06. 2024. u 07:28 >> 00:48

RAT u Ukrajini – 829. dan. RUSKI NAROD NA UDARU: Užasan snimak iz DNR

РАТ У УКРАЈИНИ: Крваве борбе за сваку зграду у Часовом Јару и Волчанску, Руси напредују у Донбасу и Запорожју; (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Izveštaj sa fronta: Vode se krvave borbe za Časov Jar i Volčansk, Rusi napreduju u Donbasu (MAPA)

Oružane snage Rusije pokrenule su masovni napad na energetske objekte u Ukrajini. Eksplozije su se čule u 10 regiona, a najznačajniji udarac bio je u Lavovu. Šteta je zabeležena u hidroelektrani Kremenčug, termoelektranama Ladižinskaja i Burštinskaja i solarnoj elektrani Pokrovskaja. Ovo nije prvi put da je na meti Dnjeparska hidroelektrana, koja je, prema rečima lokalnih zvaničnika, u kritičnom stanju, a o proizvodnji struje i ne govorimo. Pogođene su gasne distributivne stanice Ukrtransgaza, kao i skladišta u blizini aerodroma u gradu Striju. Pogođen je vojni objekat u oblasti Rovna, a u luci Odesa pogođeni su čamac i izviđački brod Oružanih snaga Ukrajine. Prema preliminarnim informacijama, bilo je raketnih napada na aerodrom Kulbakino u Nikolajevu.

Ilustracija telegram rybar



Oružane snage Ukrajine napale su Belgorod i Stahanov. Prema izveštajima sa terena, VSU je gađao gradove HIMARS MLRS. U Stahanovu, kao rezultat štrajka APU, oštećena je zgrada instituta, gasovod i dalekovodi. U posledicama granatiranja Donjecka i regiona pet civila je ubijeno, a drugi su ranjeni. Na udaru su bile Kurska i Brjanska oblast. Lokalna javnost upozorava stanovništvo da VSU lansira balone punjene eksplozivom.

U sektoru Herson, ukrajinske oružane snage nastavljaju borbe na ostrvima. Ruski marinci su uništili drugu grupu kod ostrva Nestriga.


Oružane snage Rusije otvorile su novi deo fronta u regionu Zaporožja, napadajući zapadno i istočno od Nesterjanke, severozapadno od Rabotina. Ovi napadi će otvoriti izglede za ulazak u pozadinu ukrajinskih oružanih snaga u Orehovu. Zapadno od Orehova, ruske oružane snage napadaju u rejonu sela Ščerbaki. Sa terena javljaju da ruske snage razbacuju letke sa dronova u kojima pozivaju Oružane snage Ukrajine na predaju. Štaviše, praksa se razlikuje na drugim sektorima fronta, a već ima onih koji su se predali.


U sektoru Južnog Donjecka vode se borbe na severnoj i istočnoj periferiji Staromajorskog i u Urožajnom. Na Donjeckom frontu, nakon zauzimanja Gradskog veća u Krasnogorovki, Oružane snage Rusije vode borbe severno od ul. Centralna. Sa juga ide napredovanje ka Konstantinovki, a ruska artiljerija pogađa zapadni deo sela. Poslednji vatreni položaj Oružanih snaga Ukrajine ostao je u Paraskovjevki. U Georgijevki sitacija je slična, ruska vojska gura Oružane snage Ukrajine u susednu Maksimiljjanovku.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom frontu ruska vojska izravnava liniju između Netajlova i Umanskog. Od Umanskog ruske grupe idu u dva pravca: do opkoljavanja Jasnobrodovke, gde su danas ruske jedinice ponovo zauzele još jedan šumski pojas, i do Skučnog. Više duž fronta je napredovanje kod Sokola i ka Prvoj Novoselovki, kod Novopokrovskog. U Novoaleksandrovki ruska vojska je oslobodila deo sela i proširila mostobran u poljima ka severu.

U sektoru Artjomovska (Bahmut), Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad dačama na severu mikrookrug Kanal (u Časovom Jaru), učvrstile se duž pruge i probile duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Posle niza neuspešnih pokušaja, ruske trupe su uspele da pređu kanal Severski Donec-Donbas iz Stupke Golubovskie-2. Vode se teške borbe za višespratnice na jugu mikrookruga Kanal i na periferiji mikrookruga Novi. Borbe kod Klešćejevke i Kalinovke ne jenjavaju. Sa Severskog lokaliteta, iz Belogorovke, javljaju da su ruske trupe stavile kamenolom krede u poluokruženje.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Kupjanskog, Oružane snage RF su marširale još 1,5 km do Stelmahovke, a takođe su stigle do istočne periferije Novojegorovke i napredovale još južnije, kod Novovodjana do reke Oskol. Ovim napadom ruska vojska može da preseče liniju fronta i uđe u pozadinu Limanske grupe Oružanih snaga Ukrajine duž međurečja.

U sektoru Harkova vode se žestoke borbe u višespratnicama u Volčansku. Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvrše kontranapad i probiju se do svojih jedinica, blokiranih u zgradi liceja, ali su odbijene. Kod Lipca ruska artiljerija pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskim pojasevima između Glubokoja i Lukjancija. Iako je harkovski front još uvek zamrznut, vojni rezultati maja su ohrabrujući: oslobođeno je +330,5 km² teritorija bivše Ukrajine, od čega 67% na severu Harkovske oblasti; Oslobođeno je 25 naselja, od kojih 17 u oblasti Harkov.

 

 

 RUSKI NAROD NA UDARU: Užasan snimak iz DNR (VIDEO)

Ukrajinska vojska je gađala iz MLRS Elenovku u DNR, što je rezultiralo oštećenjem pijace i privatne kuće. Posledice granatiranja snimili su predstavnici Istražnog komiteta

 

 

Oborena raketa i dva drona

PVO je oborila ukrajinsku protivbrodnu raketu "neptun" i dva drona iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: EPA

Rat zbog Ukrajine - ludilo

Rat SAD protiv Rusije u cilju odbrane režima Vladimira Zelenskog bila bi ludost, izjavio je nezavisni kandidat za predsednika Amerike Robert Kenedi Mlađi.

Hidroelektrana u kritičnom stanju

Dnjeparska hidroelektrana, pod kontrolom ukrajinske vojske u Zaporožju, je u kritičnom stanju nakon noćnog udara, rekao je šef administracije Ivan Fjodorov.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski je legitiman za Bajdena

SAD nisu promenile svoj stav po pitanju statusa Vladimira Zelenskog, bez obzira na istek njegovog mandata i neodržavanje izbora u Ukrajini, rekli su za Sputnjik u Stejt departmentu.

Foto: AP

Kriza na harkovskom pravcu

Ukrajinska odbrana na Harkovskom pravcu se ruši, smatra britanski vojni ekspert Aleksandar Merkuris.

Pogledajte - Onesposobljena najveća HE u Ukrajini (VIDEO)

Dnjeparska hidroelektrana, najveća u Ukrajini, sada je u kritičnom stanju.

Na snimku se vidi pogodak Dnjeparske hidroelektrane sa četiri projektila H-101 sinoć.

Belousov: Kijev gubi na bojnom polju, u maju ostali bez 35.000 vojnika i 290 tenkova

Kako je mnistar odbrane Rusije Andrej Belousov istakao, Oružane snage Ukrajine izgubile su u maju više od 35.000 vojnika i više od 2.700 komada oružja.

Foto @miladvisor

 

Među uništenom ukrajinskom opremom, dodaje Belousov, nalazi se i 290 tenkova i borbenih oklopnih vozila, uključujući četiri "abramsa", sedam "leoparda" i 12 "bredlija".

-Osim toga, oboreno je 11 aviona i četiri helikoptera, uništeno je 730 jedinica artiljerijskog oruđa i višecevnih raketnih bacača. Od početka godine ruska vojska stavila je pod svoju kontrolu 403 kvadratna kilometra teritorije, rekao je ministar i napomenuo da su ruske snage na važnim pravcima u Harkovskoj oblasti naterale protivnika da se povuče osam-devet kilometara.

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe za svaku zgradu u Volčansku i Časovom Jaru; Ruske snage napreduju kod Avdejevke (MAPA/VIDEO)

U Hersonskom sektoru vode se borbe na ostrvima. Sa terena se primećuje da se intenzitet napada ukrajinskih oružanih snaga višestruko povećao. Oružane snage Ukrajine gađale su mirne stanovnike Dnjepra iz minobacača i bespilotnih letelica.


Na Zaporoškom frontu se vode pozicione borbe, ima uspeha kod Male Tokmačke. Prema operativnim informacijama, ruske trupe su poslednjih dana napredovale i do 2 km. Uspeh u ovoj oblasti će pomoći da se izvrši pritisak na Orehov u budućnosti. Severno od Verbovoga, ruske oružane snage su izbacile ukrajinske oružane snage iz šumskog pojasa i nastavljaju napad. Ruske trupe sumnjaju da Oružanim snagama Ukrajine na ovom području ponestaje granata i da se sve češće okreću minobacačkim napadima. Piloti ruskih dronova i artiljerija pokušavaju da ih pogode.


U Južno-Donjeckom sektoru vode se borbe u Staromajorskom i Urožajnom, za sada bez većeg uspeha. Na Donjeckom frontu ruske oružane snage su napredovale i zauzele upravne zgrade i Dumu u Krasnogorovki. Oružane snage Ukrajine drže niz položaja, ali ih ruske metodično istiskuju iz centra ka periferiji. U Paraskovijevki su borbe “prsa u prsa”, još nema promena. Ruske jedinice se kreću kroz njive ka autoputu Konstantinovka-Ugledar. Postoji mnogo video snimaka vazdušnih udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Konstantinovki.

U sektoru kod Avdejevke, Oružane snage Rusije proširuju teritoriju pod svojom kontrolom oko Netajlova i Umanskog. Od Netajlova, ukrajinske oružane snage su se povukle u Karlovku, ruska artiljerija pogađa uporišta koja pokrivaju prilaze selu. U Karlovki još nema juriša. U blizini se ruske oružane snage približavaju periferiji Jasnobrodovke, ali za sada se VSU ovde samouvereno bori. I to uprkos tome što su ruske trupe presekle puteve snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine sa severa i juga. Kod Umanskog ruske jedinice guraju odbranu ka severu, Oružane snage Ukrajine idu u kontranapad. Na severu, oko Novopokrovskog, ruska vojska zauzima šumske pojaseve. Ali u Sokolu su ruske trupe i dalje zaglavljene u čvrstoj odbrani. U Novoaleksandrovki vode se teške borbe na jugoistočnoj periferiji, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da proibuiju ruske položaje i isteraju ruske jdinice ljude iz sela. Od Očeretina na sever, ruske jedinice su napredovale ka Kalinovu, granatirajući prilaze Rozovki. Za sada se i ovde zadržavaju ukrajinske oružane snage.



Na pravcu kod Artjomovska, Oružane snage Ukrajine idu u kontranapad, vode se teške borbe oko Časog Jara. I uprkos tome, ruske oružane snage napreduju u mikrooblast Kanala. Kod Klešćejevke ruske snage su napredovale na stanici Alebastrovaja. Ovde ukrajinske oružane snage snažno napadaju artiljerijom, pokušavajući da zaustave napredovanje. Avijacija i artiljerija gotovo neprekidno napadaju njihove položaje.

U odeljcima Severski i Krasnolimanski nema vesti. Sa terena se javlja da Oružane snage Rusije pokušavaju da se učvrste na periferiji Novojegorovke, ali informacija zahteva potvrdu. Kod Stelmahovke napreduje se sa tri strane odjednom: sa severa, istoka i jugoistoka. Prema operativnim podacima, ruske trupe su istovremeno ušle u predgrađe susedne Mjasožorovke i pokušavaju da potisnu VSU sa brda. U oblasti Stepnoj Novoselovki - nema promena.

Nema promena na terenu u pravcu Harkova. U Volčansku se vode bliske borbe (prsa u prsa), jurišni odredi se utvrđuju u višespratnicama, ukrajinske oružane snage trpe ozbiljne gubitke, a sve više rezervi se dovodi u borbu. Povlačenje preko reke u južni deo postaje sve teže; S obzirom na brojčanu nadmoć VSU, teško da možemo očekivati ofanzivu sa ruske strane, mlevenje rezervi i zadržavanje rezervi izgleda svrsishodnije. U Lipcima su ukrajinske oružane snage pokušale da izvrše kontranapad, ali je linija dodira i dalje statična.

 

Skoro 4.000 hektara šume gori u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti je devet šumskih požara, a više od 3.700 hektara šuma je zahvaćeno plamenom, navodi Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Prema rečima spasilaca, većina požara izazvana je udarima ruskih okupatora.

Do sada je bilo moguće obuzdati šest požara na površini od oko 2.300 hektara.

Ukrhidroenergo: Pogođene dve hidroelektrane, oprema ozbiljno oštećena

Ruske trupe su pogodile dve hidrocentrale, a oprema je ozbiljno oštećena, saopštio je Ukrhidroenergo.

"Neprijatelj je pucao na energetske objekte u pet regiona Ukrajine, pogođene su i dve hidroelektrane. Ima i pogotka u infrastrukturi u blizini stanica“, navodi Ukrhidroenergo.

Zelenski u Singapuru na bezbednosnoj konferenciji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Singapur na bezbednosnu konferenciju o dijalogu Šangri-La i sastanke sa visokim stranim zvaničnicima.

"U Singapuru ću se obratiti na konferenciji i održati niz sastanaka, posebno sa predsednikom Singapura Tarmanom Šanmugaratnamom i premijerom Lorensom Vongom, predsednikom Istočnog Timora Hozeom Ramos-Hortom, ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojdom Ostinom i singapurskim investitorima“, objavio je Zelenski na Iksu.

Rakete i dronovi oboreni iznad Belgorodske i Brjanske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su dve taktičke rakete "Točka-U" i tri bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću taktičkog raketnog sistema Točka-U i bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije Federacija je zaustavljen", navodi se u saopštenju.

Takođe, jedan dron je oboren iznad teritorije Brjanske oblasti.

Ministarstvo odbrane: Ciljevi pogođeni, udar odgovor na pokušaj Kijeva da ošteti ruske energetske objekte

Opširnije o ovoj temi pročitajte klikom OVDE.

Zelenski: Okupator upotrebio veliki arsenal oružja

Okupatori su izveli masivan raketni napad na Ukrajinu. Mete su bili civili, infrastruktura i energetski objekti, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski objavljujući snimak posledica ruskog napada. 

Rekao je da je Rusija upotrebila veliki arsenal oružja.

"To je ono sa čim se Rusija bori Ove noći, još jedan napad sa više od 50 raketa različitih tipova i oko 50 dronova šahed je bio usmeren na jug, centar i zapad Ukrajine uništeno, ali je bilo i pogodaka, sve službe rade na licu mesta kako bi se osiguralo da će svaka žrtva dobiti svu neophodnu pomoć", naveo je Zelenski.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad na objekte ukrajinskog energetskog sistema, kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti ruske energetske objekte;

▪Južna grupa Oružanih snaga Rusije poboljšala je situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 660 ljudi;
▪Oružane snage Rusije pogodile su skladišta zapadnog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine;
▪Severna grupa Oružanih snaga Rusije nastavila je napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine, izvela je napade na ljudstvo i opremu osam brigada;
▪Ruske oružane snage su napale grupu tehničkih stručnjaka koji su davali zadatke ukrajinskim jurišnim bespilotnim letelicama;
▪Jedinice Severne grupe odbijale su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa Centar Oružanih snaga Rusije poboljšala je taktičku poziciju i odbila šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
▪Ruski sistemi PVO oborili su 62 ukrajinske bespilotne letelice, 14 projektila hajmars i tri bombe Hamer;
▪Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 240 vojnika u zoni odgovornosti Severne grupe Oružanih snaga Rusije;
▪Jedinice Severne grupe Oružanih snaga Rusije uništile su sistem hajmars tokom protivbaterijskoj boja;
▪Jedinice zapadne grupe zauzimale su povoljnije položaje i odbijale po jedan kontranapad dnevno;
▪Jedinice Zapadne grupe pogodile su formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Azov (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji);
▪Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 450 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;
▪Grupa Oružanih snaga Rusije „Istok“ zauzela je povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 120 ljudi.

Poljska podigla avione

Operativna komanda poljskih oružanih snaga saopštila je da je poljska vojska u noći 1. juna podigla avione u vezi sa aktivnošću ruske dalekometne avijacije u Ukrajini.

Opširnije čitajte klikom OVDE.

Uništena još dva ukrajinska drona

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su još dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kuleba: Ne postoji jasna predstava o "pobedi Ukrajine"

Ne postoji jasna predstava o tome šta može biti „pobeda Ukrajine“, niti među njenim zapadnim saveznicima niti unutar same zemlje, izjavio je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

„Gde su granice ove pobede su diskutabilne i u Ukrajini“, rekao je Kuleba ukrajinskim medijima.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

On je napomenuo da Ukrajinci „žele pobedu“, „ali isti ljudi, kada im se kaže da za to treba da ratuju - nisu spremni da to rade“. „Zbog toga imamo diskusiju i u našoj zemlji. Dok mi sami to ne rešimo, odlučimo koji su nam ciljevi, drugi neće raditi taj posao umesto nas“, dodao je on.

Istovremeno, prema rečima šefa ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, postoje i različite ocene među zapadnim saveznicima.

Balistička opasnost s Krima

U nizu regiona Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog pretnje balističkim projektilima sa Krima, obavestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga na Telegramu.

Ranije je širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna zbog poletanja MiG-31K u Rusiji.

Belgija neće dozvoliti Kijevu da udari lovcima F-16 na Rusiju

Nakon što od Belgije dobije lovce F-16, Ukrajina neće moći da ih koristi protiv ciljeva na teritoriji Rusije, saopštio je premijer Aleksander De Kro, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Sporazum o bezbednosti precizira da će Oružane snage Ukrajine koristiti vojnu opremu na teritoriji Ukrajine", rekao je De Kro.

Dodao je da ukrajinski piloti već koriste belgijske F-16 za obuku.

Broj poginulih u napadu na petospratnicu u Harkovu porastao na sedam

Sedmoro ljudi je poginulo u jučerašnjem ruskom granatiranju Harkova, navodi se u najnovijem izveštaju regionalnog tužilaštva.

Takođe, dodaje se i da se potraga nastavlja.

Ruske trupe su pogodile Harkov sa pet raketa. Jedna od njih udarila je u petospratnicu. Uništena je i trospratna zgrada u kojoj su se nalazile prodavnice.

Poleteo MiG-31K - širom Ukrajine proglašena vazdušna uzbuna

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog poletanja MiG-31K u Rusiji, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga.

"Cela Ukrajina je raketna opasnost! MiG-31K je poleteo sa aerodroma Savaslejka (Nižnjenovgorodska oblast)", navodi se u poruci.

Rusija lansirala 100 raketa i dronova tokom napada, oboren 81 cilj

Ukrajinska vojska oborila je danas 81 ruski vazdušni cilj od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk.

On je na svom Telegram Kanalu naveo da je ruska vojska lansirala 53 rakete različitih tipova i 47 bespilotnih letelica, odnosno dronova "Šahed", a da su ukrajinske snage oborile 35 raketa i 46 dronova.

Među oborenim raketama su i četiri krstareće rakete "Kalibar" i jedna krstareća raketa "Iskander-K", napisao je Oleščuk.

Vojnici iz zarobljeništva stigli u Moskvu

Vojno-transportni avion Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dovezao je u Moskvu vojnike, koji su u petak pušteni iz ukrajinskog zarobljeništva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je Rusija vratila 75 ruskih vojnika iz zarobljeništva uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.


 

Pogođeni objekti i aerodrom u Lvovskoj oblasti

Vojni aerodrom i drugi objekti pogođeni su u subotu uveče u blizini grada Strija u Lvovskoj oblasti Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Grad Strij, Lavovska oblast bio je meta serije napada na vojne ciljeve u noći 1. juna“, rekao je sagovornik agencije.

Prema podacima pokreta, izvedena su četiri napada na ciljeve na području grada. Neki od njih su pogodili vojni aerodrom i vazdušnu bazu koja se na njemu izgradila za prijem lovca F-16. Na udaru su se našli i skladišta municije bivšeg inžinjerijskog bataljona.

Pored toga, napad je izveden i na fabriku za remont vagona gde se mogla nalaziti zapadna tehnika.

Na meti je bio i PVO koji se nalazio u blizini aerodroma.

Ukrajisnke vlasti počele evakuaciju u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju stanovnika na zoločevskom pravcu u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Zoločevske seoske vojne uprave Viktor Kovaljenko.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini je počela evakuacija lokalnog stanovništva iz nekih naselja u blizini Harkova. Između ostalog, Ukrajinci će morati da napuste pogranična naselja na zoločevskom pravcu.

Kovaljenko je pojasnio da će lokalni stanovnici biti poslati svojim porodicama i najmilijima. Biće im pružena i neophodna finansijska pomoć. Osim toga, Kovaljenko je priznao da postoji mogućnost prinudne evakuacije Ukrajinaca.

Artiljerci "severa" na delu

Artiljerci ruske grupe „Sever“ vatrom iz višecevnog raketnog sistema „Uragan“ pogodili su mesto gde su vojnici Oružanih snaga Ukrajine punili municijom višecevne sisteme BM-21 „Grad“ u jednom od pozadinskih rejona ukrajinske vojske kod Harkova, rekao je komandant posade grupe „Uragan” sa kodnim imenom „Karat”.

„Naši izviđači su otkrili cilj – punkt za punjenje BM-21 (višecevni sistem „Grad“) i mi smo za tri i po minuta ispalili četiri projektila, spakovali se i otišao u skrovište“ , rekao je „Karat“.

On je naveo da se mesto gde su se punili neprijateljski sistemi nalazili 25 kilometara od prve linije fronta.

Ruska vojska napala energetske objekte u pet ukrajinskih regiona

Ruska vojska napala je rano jutros energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko.

Prema njegovim rečima, napadnuti su energetski objekti u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti, prenosi Unian.

Ukrajinski ministar je rekao da se posledice napada utvrđuju i da se radi na njihovom otklanjanju.

Unain navodi da je napad izveden strateškim bombarderima Tu-95MS i raketama "kalibar"

BONUS VIDEO: ZAKOPANI ŽIVI: Operacija spasavanja 2000 ljudi u Papua Novoj Gvineji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)