"STAVLJAJU SVET NA IVICU NUKLEARNOG RATA" Svetski stručnjaci u panici zbog odluka Vašingtona i zapadnih zemalja

Srna

01. 06. 2024. u 09:43

SAD i druge zapadne zemlje, koje su odobrile Ukrajini da vrši napade zapadnim oružjem po teritoriji Rusije, teže eskalaciji, ne shvatajući opasne posledice svojih akcija, koje svet stavljaju na ivicu nuklearnog rata, upozoravaju eksperti.

СТАВЉАЈУ СВЕТ НА ИВИЦУ НУКЛЕАРНОГ РАТА Светски стручњаци у паници због одлука Вашингтона и западних земаља

Foto: AP Photo

Eksperti ističu da američki predsednik Džozef Bajden nastavlja da uništava globalni bezbednosni sistem, nanoseći svetu nepopravljivu štetu, prenosi "Sputnjik".

Podsećaju da Kijev već koristi zapadno i američko oružje u napadima na rusku teritoriju, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da je to još jedan dokaz umiješanosti SAD i zapadnih saveznika u ukrajinski sukob.

Tome u prilog idu i navodi američkih medija da je Pentagonu već naloženo da za Ukrajinu izradi tačne instrukcije koje ciljeve u Rusiji će moći da gađaju američkim oružjem Oružane snage Ukrajine.

Prema njegovim rečima, bilo da SAD dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju napade na rusku teritoriju, njihovo oružje se u te svrhe koristi i njime se izvode udari po ruskoj teritoriji.

- Bez obzira da li oni to smatraju našom teritorijom ili ne, četiri nova regiona koja su se prisajedinila Rusiji su naša teritorija. A, konstatacija da su napravili plan koje objekte je dozvoljeno gađati, a koje ne - zapravo je još jedna potvrda njihovog učešća u ovom sukobu, još jedan stepen veće eskalacije, računajući da će Rusija odgovoriti onako kako oni očekuju - navodi Leonkov.

Leonkov kaže da je Bajdenova odluka odrešila ruke Moskvi i dala joj još veća prava na preduzimanje kontramera.

- A kakvi će biti odgovori - to su već rekli rukovodioci naše zemlje. Svakako će odgovor uslijediti. Mislim da se zemlje, male po teritoriji, sa gustom naseljenošću, kako je rekao naš predsednik, moraju pripremiti za ovo - naglasio je on.

Ruski senator Olga Kovitidi ocenila je da je "dozvola" Bajdena da Kijev koristi američko oružje u protivbaterijskoj borbi sa Rusijom izuzetno opasna odluka koja ima izuzetno ozbiljne geopolitičke posljedice.

Prema njenim rečima, Bajden uvlači svet u ledeno doba nuklearne konfrontacije.

Kovitidijeva je naglasila da se takve Bajdenove odluke mogu smatrati aktom agresije prema rezoluciji Generalne skupštine UN.

Čak i zapadni političari i stručnjaci upozoravaju da potezi koje povlače članice NATO-a mogu dovesti do katastrofalnih posledica.

Američki kongresmen Met Gec, povodom Bajdenove promene mišljenja o zabrani korištenja američkog oružja za ukrajinske napade na Rusiju, upozorava da bi Bajdenova nedoslednost u politici mogla da izazove treći svjetski rat.

Bivši analitičar CIA Lari Džonson ocenjuje da isporuka američkih raketa dugog dometa ukrajinskoj vojsci za napade na Rusiju u potpunosti ukazuje na želju Vašingtona da isprovocira Moskvu da upotrebi nuklearno oružje kako bi potom dao simetričan odgovor.

Bajden je dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su prijetnja po region Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu primene raketa "atakams" i drugog oružja dugog dometa, dok je naterao evropske zemlje da u potpunosti ukinu zabranu Kijeva na udare zapadnim oružjem po ruskoj teritoriji.

Oko deset evropskih zemalja je odobrilo Ukrajini da izvršava napade na rusku teritoriju, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Poljsku, baltičke države...

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura