NETANJAHU NE ODUSTAJE OD SVOJIH USLOVA: Neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok...

Tanjug

01. 06. 2024. u 14:02

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok vojni i upravljački kapaciteti Hamasa ne budu uništeni.

НЕТАНЈАХУ НЕ ОДУСТАЈЕ ОД СВОЈИХ УСЛОВА: Неће бити трајног прекида ватре у Појасу Газе све док...

Foto: Tanjug/AP

- Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu - naveo je Netanjahu, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je istakao da će Izrael nastaviti da insistira da se ti uslovi ispune pre nego što se uspostavi trajni prekid vatre.

To je drugo Netanjahuovo saopštenje koje je objavljeno nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izjavio u petak da je Izrael predložio sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas i koji bi bio sproveden u tri faze.

Foto: Tanjug/AP

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo Bajden o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

- Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru - navedeno je u saopštenju Hamasa, a prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Foto: Tanjug/AP

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanjahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)