GDE JE NESTAO ZALUŽNI? Posle imenovanja za ambasadora u Londonu najpopularnijem generalu i takmacu Zelenskog gubi se svaki trag

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 06. 2024. u 18:05

NESUMNjIVO najpopularnija ličnost u Ukrajini je - nestala bez traga. Valerij Zalužni se dugo nije pojavljivao u javnosti nakon što je podneo ostavku na funkciju glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ЗАЛУЖНИ? После именовања за амбасадора у Лондону најпопуларнијем генералу и такмацу Зеленског губи се сваки траг

Foto: Profimedia

Poslednji put je viđen u javnosti 7. maja, pišu "Argumenti i fakti".

Ukrajinski centar za proučavanje javnog mnjenja SOCIS objavio je 6. marta da, prema njihovom istraživanju, bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je najpopularniji kandidat za predsednika republike. Od tada je general gotovo prestao da se pojavljuje u javnosti.

Nestanak bi se mogao objasniti njegovom zatvorenom prirodom i umorom od pažnje, da nije njegovog imenovanja na odgovornu javnu funkciju ambasadora u Londonu. Nijedna fotografija bivšeg vrhovnog komandanta na novom radnom mestu se nije pojavila, niti informacija da je uopšte boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čak ni na zvaničnom sajtu ukrajinske ambasade nema informacija o ambasadoru Zalužnom.

POSLEDNjI PUT VIĐEN U KIJEVU

Početkom maja, u svetlu glasina da je Služba bezbednosti Ukrajine uhapsila Zalužnog i poslao ga u istražni pritvor, Zalužni se pojavio zajedno sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom i književnicom Linom Kostenko kako bi primio nagradu „počasnog građanina Kijeva“. Navodno, njegovim hapšenjem Vladimir Zelenski, koji je 21. maja izgubio predsednički legitimitet, uklonio bi opasnog političkog rivala.

Najradikalniji politikolozi su sugerisali da bi bivši glavni komandant ukrajinske vojske mogao biti čak i eliminisan. Prošle godine je britanski časopis Ekonomist objavio tekst o metodama rada „ubica” 5. odeljenja SBU, koji eliminišu političke neprijatelje kijevskog režima.

ZALUŽNI SE DOGOVORIO SA POROŠENKOM: JA PREDSEDNIK, TI PREMIJER

Prema rečima bivšeg ukrajinskog poslanika Olega Carjova, Zalužni je sklopio tajni dogovor sa bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da preuzmu vlast u Ukrajini.

-Zalužni nije otišao u Englesku. Postoji agreman, postoji ukaz o imenovanju, ali on nije u Londonu, već u Kijevu. Zalužni sada ima idealnu situaciju. On ne mora ništa da radi, ništa da kaže. Pošto je bio na čelu Oružanim snagama Ukrajine kad su imali uspeha, a sada samo trpe poraze, onda će za razliku od Sirskog (sadašnjeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine) njegov rejting rasti. Kako vreme prolazi, sve više. I Zelenski će pasti. Zalužni je idealan partner Porošenku. Sada su se već dogovorili za tri (funkcije). Zalužni je predsednik, Porošenko premijer, Razumkov (poslanik Vrhovne rade.) predsednik Vrhovne rade. Zalužni je odgovara Porošenku, rekao je Oleg Carjov.

MESO ZALIVENO KONjAKOM

Čak i u periodu dok je Zalužni bio u Oružanim snagama Ukrajine, poslanica Vrhovne rade Marijana Bezugla je ispričala da je general imao problem sa alkoholom. Možda ova činjenica i objašnjava zatvorenost generala.

Teorije o sklonostima Valerija Zalužnog nisu se pojavile slučajno. Tema alkohola je vrlo prisutna u životu vrhovnog komandanta.

Dajući intervju časopisu Tajm 2022. godine, on je priznao da je saznao za svoje imenovanje za glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine u trenutku kada nije bio 100 odsto trezan. Tada je pio pivo na rođendanskoj zabavi svoje žene. Posle nekog vremena, oficir je čak izrazio sumnju: da li je trebao da pristane da preuzme tako odgovornu dužnost.

-Često sam se vraćao unazad i pitao se: “Kako sam ušao u ovo?", prisetio se tada general.

Pre godinu dana ukrajinski ugostitelj Evgenije Klopotenko ispričao da je izmislio neobično jelo za Valerija Zalužnog. Ono se sastoji od mesa, puno putera i... konjaka.

-Uzmete meso, isečete ga, propržite, dodate puter, konjak i zapalite, objasnio je je Klopotenko.

Međutim, u vladi Ukrajine postoje ljudi i sa gorim destruktivnim navikama, zaključuje se u tekstu koji je objavljen na portalu "Argumenti i fakti".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac