NOVE TENZIJE U CRVENOM MORU: Huti napali američki nosač aviona, razarač i brodove

Novosti online

02. 06. 2024. u 08:14

JEMENSKA grupa Huti danas je napala američki nosač aviona, razarač i nekoliko brodova u Crvenom moru, izjavio je njihov potparol Jahja Sarija.

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ У ЦРВЕНОМ МОРУ: Хути напали амерички носач авиона, разарач и бродове

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju, Sarija je naveo da su Huti izveli ukupno šest operacija protiv američkih snaga. Dodao je da su Huti napali američki razarač u Crvenom moru uz pomoć bespilotne letelice.

Sarija je istakao da su snage jemenskog pokreta izvele napade u Crvenom i Arapskom moru, kao i Indijskom okeanu na brodove koji pripadaju kompanijama koje su prekršile odluku o zabrani prolaza u (izraelske ) luke.

Centralna komanda SAD saopštila je da je oborila bespilotnu letelicu i dve protivbrodske rakete koje su Huti lansirali ka razaraču USS Grejvli.

Napadi jemenske grupe Huti raketama i dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru i poremetili su globalnu trgovinu. Mnoge velike brodarske kompanije izbegavaju to područje koje se povezuje sa Sueckim kanalom i šalju brodove između Azije i Evrope na mnogo duža putovanja oko južne Afrike, što je dovelo do porasta vozarina.
Huti upozoravaju da će nastaviti napade u znak solidarnosti sa Palestincima i pozivaju Izrael da zaustavi rat protiv Hamasa u Gazi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU: Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)