"GRČKA TO NEĆE PRIHVATITI!" Micotakis očekuje od Mickoskog da poštuje ime države Severna Makedonija

Tanjug

02. 06. 2024. u 14:05

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da očekuje od kandidata za premijera Severne Makedonije Hristijana Mickoskog da se javno, na jasan i kategoričan način, izjasni da poštuje Prespanski sporazum, da se njegova zemlja zove Severna Makedonija "erga omnes" i u unutrašnjoj i u spoljnoj upotrebi.

ГРЧКА ТО НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ! Мицотакис очекује од Мицкоског да поштује име државе Северна Македонија

Foto: Tanjug

Micotakis je na konferenciji za novinare održanoj na ostrvu Krit, uoči evropskih izbora 9. juna, rekao da u ovom trenutku Grčka konstatuje da je "namera VMRO-a u praksi da ospori jedno i jedino ime za sve" i naglasio da "Grčka to neće prihvatiti", preneo je makedonski portal a1on.

Upitan da li će to konkretno pitanje biti pokrenuto na Samitu NATO u Vašingtonu u prvoj polovini jula, Micotakis je odgovorio pozitivno i istakao da će "to biti prva prilika da bude na istom forumu sa novim premijerom Severne Makedonije".

- Naravno, pokrenuću to pitanje na Samitu NATO za 75. godišnjicu formiranja Alijanse. I zaista bih ohrabrio rukovodstvo Skoplja da ne ugrožava evropski kurs, koji je naša zemlja podržala, a što mislim da žele i sami građani - istako je Micotakis.

On je rekao da populizam u spoljnoj politici može biti privlačan za privlačenje glasova, ali ne podržava vođenje ozbiljne spoljne politike kada se zvanično preuzme dužnost.

- Verujem da će na kraju preovladati logika i doći do prepoznavanja onoga što se podrazumeva u Sporazumu, koji za nas ima negativne stvari, ali jedna od bitnih dimenzija je upravo jedan i jedini složeni naziv za sve i to ne može niko osporiti u praksi - kazao je Micotakis.

On je još jednom ponovio da će tražiti apsolutno usklađivanje po ovom pitanju.

- Da naglasim da nismo sami. Evropska komisija govori potpuno istu stvar, SAD govore istu stvar. Dakle, Grčka nije izolovana, Skoplje je izolovano, sledeći ovu politiku i zato mislim da će na kraju logika preovladati, a Severna Makedonija će se vratiti na težak put usklađivanja sa evropskim kriterijumima, a ako to uradi, Grčka će biti prva koja će podržati ovaj napor - istakao je Micotakis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška