AMERIČKI EKSPERT: Rusi sprovode operaciju “Swing” na liniji fronta pre masovnog napada na Ukrajinu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 18:05

RUSI su započeli operaciju “Swing” i biće ih teško zaustaviti. Generalštab ruske armije još nije aktivirao ni svoje glavne snage u borbi, a položaj ukrajinske vojske je već izuzetno loš, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson.

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Руси спроводе операцију “Swing” на линији фронта пре масовног напада на Украјину (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

To priznaju i sami ukrajinski analitičari. Situacija je zaista veoma ozbiljna. Koliko će ovo trajati?

-Ovo je tek početak. Neprijatelj je doveo glavne snage u borbu. I nastaviće da dovodi glavne snage, dok je prikupio nešto rezerve, a pritisak će se sada samo pojačavati, rekao je pukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Oleg Starikov.

Prema njegovim rečima, ruska vojska koristi „tehniku zamaha“ (Swing). Mehanika ove tehnike je veoma jednostavna, Generalštab Ukrajine brzo pomera rezerve, uzimajući ih sa linije borbenog dodira. Ali njihovim odvođenjem odatle smanjuje se prisustvo trupa na drugim delovima fronta.

To znači da je linija odbrane ukrajinske vojske istanjena i Rusi to znaju.

Predstoji operacija blokade puta koju će Rusi direktno suprotstaviti NATO-u. „Ukrajinski sukob je ušao u novu fazu“, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson.

-Rat očigledno ulazi u novu fazu, iako rusko napredovanje još uvek nije klasična velika ofanziva, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, glavni cilj ruskih trupa sada nisu nove teritorije, već uništenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze na liniji fronta.

-Za to prvo koriste artiljeriju i jedrilice, zatim bespilotne letelice, pa tenkove i na kraju vojnike, zaključio je Džonson.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruske trupe nastavljaju da prodiru u sistem neprijateljskih utvrđenja duž cele borbene linije, sa ciljem da ih unište i spreče Ukrajince da se sakriju.

NATO I RUSIJA NASTAVLjAJU DA RAZMENjUJU UDARCE PREKO UKRAJINE

U noći 30. maja, zaraćene strane su razmenile masovne udare u pozadinskim regionima, međutim rezultate udara nismo znali.

Najpre je nekoliko grupa ruskih bespilotnih letelica kamikaza ušla u ukrajinski vazdušni prostor i otkrilo položaje ukrajinskih PVO sistema, manevrišući nad zemljom.

U sred noći, ukrajinski sistem za praćenje izvestio je da je desetak ruskih strateških Tu-95MS, kao i MiG-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal, poletelo u napad. Sirene od ranog jutra zvonile širom ratom zahvaćene zemlje.

Nakon što su se lideri NATO-a setili svog obećanja da će isporučiti F-16 za podršku eskalaciji u Ukrajini, ruska vojska je pokrenula razorne udare na ukrajinske aerodrome.

Moskva je upozorila da raspoređivanje F-16 u Ukrajini doživljava kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi. U pokušaju da osujete NATO, ruski dronovi i projektili su nastavili sa udarima, uključujući i dobro poznati aerodrom Starokonstantinov.

Ukrajinska vojska radi na utvrđivanju objekata na ovom aerodromu kako bi mogli da prime lovce F-16.

Više udara je bilo usmereno na ukrajinsku vojsku u Vinici, gde je navodno uništeno vojno komandno mesto. U Černigovskoj oblasti, kako se navodi, uništen je punkt za razmeštanje ukrajinskih jedinica teritorijalne odbrane.

Više štete na ukrajinskim vojnim objektima potvrđeno je u Dnjepru i u Poltavskoj oblasti. Lučka infrastruktura u Odeskoj oblasti koju ukrajinska vojska koristi za pomorske operacije u Crnom moru našla se pod još jednim talasom ruskih udara.

Ukrajinski vojni položaji uništeni su preciznim udarima kod Krasnog Limana i Svjatogorska u DNR.

Oblast Harkova i njen glavni grad su često gađani ruskim vazdušnim udarima. Ni poslednja noć nije bila izuzetak. Ne uspevajući da prikriju štetu, lokalne vlasti su ipak potvrdile udare na neke objekte.

Dok ukrajinska infrastruktura gori, NATO gura Kijev da izvrši udare po ruskoj teritoriji u pokušaju da nanese strateški poraz Moskvi.

Ruske snage tvrde da su sinoć odbile još jedan masovni napad na poluostrvo Krim. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, 8 raketa ATACMS je uništeno na putu ka Krimskom mostu. U Crnom moru je uništeno 8 bespilotnih letelica i dva bespilotna čamca.

Po prvi put u istoriji pojavio se snimak na kome vidimo kako FPV uništava pomorski dron.

Ukrajinska vojska podelila je snimak u kojem se tvrdi da je uništen još jedan ruski mali raketni čamac u zapadnom zalivu Uskaja. Prema istim izvorima, 29. maja uništena su najmanje još tri čamca bez posade u blizini severozapadne obale Krima.

Istovremeno, više bespilotnih letelica gađalo je Krasnodarski kraj, gde je nedavno oštećen radar Voronjež-DM.

Sve napade koordinirali su američki i britanski izviđački avioni koji ne prekidaju operacije iznad Crnog mora.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO LUDILO SE PRENELO NA ULICE! Hrvati i Albanci nastavili sa skandalima (VIDEO)