REKORDNA UBOJITOST LANCETA U MAJU: Na front stiže još moćniji ruski dron (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 19:00

BROJ ruskih udara lutajućom municijom Lancet protiv kijevskih snaga koje je tokom maja dokumentovao Lostarmour, veb-sajt koji prati ukrajinske vojne gubitke, dostigao je rekordnih 302, što je skoro duplo više od broja prijavljenih prethodnog meseca.

РЕКОРДНА УБОЈИТОСТ ЛАНЦЕТА У МАЈУ: На фронт стиже још моћнији руски дрон (ВИДЕО)

Foto telegram/solovjevlive

Sajt je počeo da dokumentuje napade Lancet dronova samo na osnovu vizuelnih dokaza, poput video snimaka i fotografija, sa početkom ruske vojne operacije u Ukrajini pre više od dve godine.

Stopa dokumentovanih udara značajno je porasla u poslednjih nekoliko meseci.

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikov koncerna koji je razvio Lancet, proslavila je rekord objavljivanjem video snimka sa najzapaženijim udarcima iz maja.

Bilo je samo 63 dokumentovana pogotka u decembru, u poređenju sa 141 u januaru, 160 u februaru, 178 u martu, 159 u aprilu i čak 302 tokom maja.

Prema rezimeu koji je dostavila ZALA Aero Grupa, udari Lancet dronova su do sada uništili: 225 samohodnih haubica; 192 vučne haubice; 71 višecevni raketni bacač; 176 glavnih borbenih tenkova; 103 borbena vozila pešadije i oklopnih transportera; 29 radara i 173 druga vojna vozila.

ZALA Aero Grupa proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdeliie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdeliie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma. .

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a.

Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni trag lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Do sada su ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet lutajuće municije vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom bili neuspešni.

Foto ZALA Aero

NAJNOVIJI RUSKI DRON „KOCKA“ EFIKASNIJI OD LANCETA

Američko izdanje Newsweek prokomentarisalo je informacije o ruskom dronu „Kub“, koji bi mogao da postane novo moćno sredstvo za izvođenje vazdušnih udara na vojne ciljeve u Ukrajini.

Prema izveštaju američkog časopisa SOFREP, proizvodne linije su preplavljene novom verzijom ove bespilotne letelice. Karakteristika nadograđene verzije je poboljšana bojeva glava, koja, prema izvoru, pretvara dron u drastično razornije oružje.

European Defense Review izveštava da je dron, koji proizvodi Koncern Kalašnjikov, opremljen bojevom glavom napravljenom od OKFOL-a(OKFOL), eksploziva 1,7 puta snažnijeg od TNT-a.

OKFOL se inače koristi u raznim aplikacijama. Posebno je pogodan za upotrebu u oblikovanim punjenjima. Obično se sastoji od 95% HMX flegmatizovanog sa 5% voska. Ima gustinu od 1,777 grama po kubnom centimetru, brzinu eksplozije od 8,670 metara u sekundi i pomenuti TNT ekvivalent od 1,70.

Nejasno je kada će nova „Kocka“ biti bačena na ratištu, ali su neke od bespilotnih letelica verovatno već isporučene ruskoj vojsci. Izvršni direktor Koncerna Kalašnjikov Alan Lušnjikov je u predbožićnom intervjuu ruskim državnim medijima pomenuo uspešno obavljena ispitivanja i isporuku prve serije kupcu.

Newsweek takođe napominje da je originalna verzija drona Kub, predstavljena 2019. godine, imala niz zapaženih karakteristika, uključujući sposobnost da praktično nečujno leti 30 minuta uz najveću brzinu od 130 kilometara na sat.

Međutim, bojeva glava je imala relativno kratak radijus eksplozije i korišćena je ređe od drugih ruskih dronova te klase.

Nadograđena verzija „Kub-a“ može da nanese mnogo snažnije udare po ciljevima u Ukrajini. U oktobru, Rusija je lansirala novu verziju svojih dronova Lancet, Izdelie 53S, opremljene, između ostalog i automatskim sistemom navođenja.

Foto: Jutjub printskrin

NOVI RUSKI DRON KUB KOCKA

Nova verzija Kub-a može se koristiti za uništavanje ciljeva koji su se pokazali neranjivi za Lancet i druge slične dronove kamikaze.

-Ovaj kompleks predstavlja korak ka potpuno novom vođenju operacija, rekao je generalni direktor Rosteka (Rosteca) Sergej Čemezov prilikom predstavljanja novog drona 2019. godine.

-Dron visoke preciznosti dolazi za 30 minuta pri brzini od 130 km/h. Kompleks isporučuje granatu do cilja bez obzira na teren ili da li je cilj sakriven ili ne, kako pri niskim tako i visokim položajima, navodi Čemezov.

Kompleksne prednosti uključuju tajno lansiranje, visoku preciznost, bešumnost i jednostavnost upotrebe. Raspon brzine mu je između 80 i 130 km/h, vreme leta 30 minuta, nosivost 3 kg, a dimenzije su 1210x950x165 mm.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK: Greške koje daju pogrešne rezultate