ORUŽJE KOJE ULIVA STRAH U KOSTI: Linija ruskih teških raketnih sistema TOS uništava sve što pogodi (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 20:00

TEŠKI raketni sistem TOS-2 „tosočka“ ruske grupe snaga „Istok“ uništio je uporište Oružanih snaga Ukrajine na području Ugljedara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

ОРУЖЈЕ КОЈЕ УЛИВА СТРАХ У КОСТИ: Линија руских тешких ракетних система ТОС уништава све што погоди (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Ovaj sistem može da ispali do 18 termobaričnih granata prilikom uništavanja položaja ukrajinske vojske, a ruski inženjeri rade na stvaranju novog teškog raketnog sistema TOS-3.

Prema saopštenju Ministarstva, očekuje se da će on biti opremljen lanserom još većeg dometa.

U saopštenju ruskog resora naglašava se da vojnici koji upravljaju sistemom ispunjavaju borbene zadatke danonoćno, uništavajući uporišta i komandne punktove, vojnu tehniku i druge važne ciljeve. Posada sistema koordinate ciljeva dobija od vazdušne izviđačke grupe.

-Glavnu opasnost po posadu TOS predstavljaju neprijateljski FPV-dronovi, ispričao je strelac vatrene podrške sa pozivnim imenom „Ustav“.

Kako bi se izbegli napadi protivničkih dronova, lanser pokrivaju druge vrste oružja, a nakon dejstvovanja po neprijateljskim položajima, vojnici operativno sakrivaju TOS u šumi, navodi se u izveštaju MO.

TOS-2 je prvi put predstavljen širokoj publici na Paradi pobede u Moskvi juna 2020. godine. Na projektovanju „tosočke“ radili su tokom 2016-2018. godine stručnjaci tulskog NPO „Splav A.N. Ganičev“. „Tosočka“ je proizvedena u permskom preduzeću „Motovilihinske fabrike“.

„Tosočka“ je nastavak linije sovjetskih i ruskih teških raketnih sistema TOS-1 („Buratino“) i TOS-1A („Solncepek“).

Za razliku od prethodnika koji su bili napravljeni na guseničnoj bazi, TOS-2 je ugrađen na troosovinsku šasiju točkova 6h6 vozila „Ural-63706“ sa oklopnom kabinom. Ovo rešenje je povećalo nivo manvarske sposobnosti i brzinu kretanja lansera.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)