UKRAJINCI PRESREĆNI: Makron dao dozvolu za napad na Rusiju krstarećim raketama SCALP (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 18:30

MAKRON je pristao da Ukrajina koristi krstareće rakete Storm šedou i SCALP za napade na aerodrome u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

УКРАЈИНЦИ ПРЕСРЕЋНИ: Макрон дао дозволу за напад на Русију крстарећим ракетама СЦАЛП (ВИДЕО)

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Ovo prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na anonimni izvor.

-A takva retorika se doživljava kao dozvola za korišćenje Storm Šedou/SCALP, sada Ukrajina može da udari na aerodrome u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, citiraju se njegove reči na sajtu TV kanala.

Zanimljivo je da Velika Britanija i Francuska, koje obezbeđuju Ukrajini zajednički napravljene krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem Storm šedou (ili SCALP kako ih zovu u Francuskoj), nisu eksplicitno ograničile njihovu upotrebu. A njihov domet može ići do 250 km.

U stvari, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je novinarima prošle nedelje: „Trebalo bi da dozvolimo [Ukrajini] da neutrališe vojna mesta sa kojih se ispaljuju projektili i, u suštini, vojna mesta sa kojih je Ukrajina napadnuta. A takva retorika se doživljava kao dozvola za korišćenje Storm Šedou/SCALP, rekao je za Bi-Bi-Si oficir vojne avijacije koji želi da ostane anoniman. Dakle, kaže on, Ukrajina sada može da pogađa aerodrome u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti koje se graniče sa Ukrajinom.

Međutim, takve operacije će biti ograničene u smislu onoga što mogu postići. Ukrajinski Su-24 koji su opremljeni ovim krstarećim raketama moraće da se približe ruskoj granici da bi ih lansirali, što ih čini ranjivim na ruske sisteme PVO. Mlaznjaci F-16 koji se očekuju do kraja ove godine bolje su opremljeni za takve zadatke. Ali predsednik Zelenski priznaje da još uvek nije jasno da li će ukrajinski partneri dozvoliti da se ovi avioni koriste za napad na ciljeve u Rusiji.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac