SAD STVARAJU NOVI VOJNI SAVEZ: Cilj je da u arktičkom i pacifičkom regionu pariraju Rusiji i Kini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 18:45

PREMA planovima Vašingtona, nova vojna alijansa, koja bi, osim SAD, uključila Kanadu, Japan i Južnu Koreju, trebalo bi da se proširi na arktički i pacifički region, a njen glavni strateški cilj bilo bi obuzdavanje i Rusije i Kine, piše ruski geopolitičar Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

САД СТВАРАЈУ НОВИ ВОЈНИ САВЕЗ: Циљ је да у арктичком и пацифичком региону парирају Русији и Кини

Foto: Tanjug/AP

Ideju o stvaranju novog kvadrilateralnog sporazuma izneo je Čan Mo Ku, bivši oficir iz Komande kombinovanih snaga SAD, zadužen za pitanja Istočne Azije. Članak je objavljen u američkoj vojnoj publikaciji "Brejking difens".

Možda ova ideja izgleda previše ambiciozno, primećuje Savin, ali je pojava nove strukture sasvim realna mogućnost. U toku je američki pokušaj da se uspostavi bezbednosni dijalog sa Indijom, Japanom i Australijom, a tu je i savez Kvad plus, koji uključuje Brazil, Izrael, Novi Zeland, Južnu Koreju, pa čak i Vijetnam, zbog njegovog teritorijalnog pomorskog spora sa Kinom. Svi ovi pokušaji su usmereni protiv Kine.

Ove američke planove podstiče strahovanje od prilično uspešne saradnje Rusije i Kine. Rusiju zapadni mediji već optužuju da "militarizuje Arktik". Osim toga, SAD i Kanada imaju probleme sa sopstvenim vojnim sposobnostima i moraju da zaštite bokove u severnom Pacifiku.

Što se tiče interakcije između Moskve i Pekinga, u članku se navodi da su od januara 2022. do juna 2023. registrovana 234 kineska subjekta za rad u ruskoj arktičkoj zoni.

U osnovi, reč je o tehnologijama u oblasti proizvodnje i transporta gasa i nafte, koje su potrebne Kini. Primećuje se i pojačana zajednička vojna aktivnost dve zemlje, poput pomorskih vežbi u oblasti Beringovog moreuza, u blizini obale Aljaske, u avgustu 2023. godine.

SVE TEŠNjA SARADNjA RUSIJE I SEVERNE KOREJE

Amerikanci su zabrinuti i zbog sveobuhvatne saradnje Rusije sa Severnom Korejom, koja se u poslednje vreme intenzivira posebno u vojnoj oblasti. I jedna i druga zemlja su nuklearne sile.

Kako tvrdi autor članka u američkom vojnom časopisu: "Da bi se suprotstavile ovim rastućim opasnostima, SAD i Kanada moraju da se okrenu Japanu i Južnoj Koreji, koji predstavljaju dva ključna saveznika sa jedinstvenim sposobnostima koje bi mogle da poboljšaju (američku) bezbednost na Arktiku."

Japan, tvrdi se u tekstu, može značajno da proširi kanadske mogućnosti praćenja. Nedavno su Kanađani objavili da će tokom narednih 20 godina uložiti 1,4 milijarde dolara u poboljšanje arktičkih pomorskih senzora.

Južna Koreja, gigant u oblasti brodogradnje koji se takmiči sa Kinom, mogla bi da bude ključna u modernizaciji zastarelih zapadnih arktičkih flota. Kanada obećala da će u idućih 20 godina potrošiti 18,4 milijarde dolara na nabavku taktičkih helikoptera za upotrebu na Arktiku.

Ovakva saradnja u vojno-industrijskoj sferi trebalo bi da ojača bezbednosnu arhitekturu na Arktiku. Želja SAD je da, zajedno sa svojim saveznicima, "oblikuju severni Pacifik."

Američki interesi trebalo bi da se koordiniraju na forumima kao što su Arktički savet i trilateralni samit između Japana, Južne Koreje i Kine.

 

ŠTA JE ARKTO-PACIFIK

Po obrascu NATO-a u Evropi, partneri SAD bi omogućili priliv sredstva koja bi revitalizovala američki vojno-industrijski kompleks. Kako se tvrdi u tekstu, učešće Kine na ruskom Arktiku podriva regionalnu bezbednost Japana.

Dugoročno gledano, Zapad i njihovi sateliti u Aziji očekuju da će se nekako dočepati resursa koji se nalaze u ekonomskoj zoni Rusije.

Prethodno su SAD ujedinile prostor Pacifika i Indijski okean, koji su prozvale "Indo-Pacifik". Naravno, ovo je bilo usmereno protiv Kine, a Indija je podržala ovaj potez.

Godine 2022. pojavio se koncept Evro-Arktika, koji je imao sličan zadatak, da konsoliduje američke partnere u evropskom regionu.

Sasvim je moguće, dodaje Savin, da će uskoro u upotrebu ući novi termin, "Arkto-Pacifik", koji će biti uveden putem analitičkih centara i brojnih tink-tenkova.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto