HEZBOLAH PRET IZRAELU: Vaš F-35I će biti drugi oboreni stelt avion

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 06. 2024. u 22:00

DOK tenzije ključaju na Bliskom istoku, a žrtve nastavljaju da rastu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će nastaviti rat protiv Hamasa uprkos globalnim osudama.

ХЕЗБОЛАХ ПРЕТ ИЗРАЕЛУ: Ваш Ф-35И ће бити други оборени стелт авион

Foto: AP


Hezbolah je u međuvremenu zapretio da će oboriti izraelske borbene avione, verovatno stelt F-35, koristeći ruske rakete.

Stelt borbeni avioni poput F-35 spadaju među najnaprednije i najsposobnije letelice na svetu. Njihova sposobnost da izbegnu otkrivanje radara daje im veliku prednost u odnosu na konvencionalne avione. Međutim, neki protivnici aktivno rade na načinima da se suprotstave stelt tehnologiji.

Rusija, Iran i šiitska militantna grupa Hezbolah su, kako se izveštava, usmerili svoje nišane na jednu glavnu metu - izraelske zastrašujuće borbene avione F-35.

Prema izveštajima kuvajtskih medija, Hezbolah planira da rasporedi nove rakete koje je isporučila Rusija, a koje je modifikovao Iran, usmerene na izraelske avione. Hezbolah veruje da mogu da šokiraju Izrael i svet obaranjem izraelskog aviona.

Ako je verovati spekulativnim izveštajima, Hezbolahova idealna meta bi bio F-35, stelt lovac 5. generacije koji je operativan u izraelskim vazduhoplovnim snagama od decembra 2017. A rakete koje je isporučila Rusija već su gađale stelt lovac USAF-a još 1999.

Foto vikipedija MojNews/Mohsen Ranginkaman


MILITANTNA GRUPA HEZBOLAH

Hezbolah je militantna grupa šiita i politička partija sa sedištem u Libanu, koju podržava Iran. Negovala je značajnu moć i opisana je kao „država u državi“. Osnovan tokom građanskog rata u Libanu, Hezbolah je vođen protivljenjem Izraelu i otporom protiv zapadnog uticaja u regionu.

Uprkos svojoj političkoj ulozi u Libanu, Hezbolahovo vojno krilo je označeno kao teroristička organizacija od strane mnogih nacija zbog istorije oružanog otpora, uzimanja talaca i napada na izraelske i zapadne ciljeve.

Hezbolah je jasno stavio do znanja da ne namerava da smanji svoje operacije protiv Izraela, posebno na severu. Grupa planira da nastavi borbu sve dok traje sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi.

Izveštaji pokazuju da se Hezbolah pripremao za produžena neprijateljstva i smišljao nova taktička iznenađenja koja će upotrebiti protiv izraelskih snaga.


IRANSKI NAPAD USMEREN NA F-35

Stelt avioni se smatraju skoro nepobedivim zbog svojih smanjenih radarskih potpisa i efikasnog rada u neprijateljskim okruženjima. Izraelski avioni F-35I Adir bili su posebno efikasni u suprotstavljanju regionalnim protivnicima poput Hezbolaha i Hamasa, kao i u odbrani od iranskih projektila.

U aprilu 2024. Iran je pokrenuo veliki uzvratni napad na Izrael koji uključuje oko 350 balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova. Dok je 99% ovih pretnji presrela izraelska i saveznička odbrana, izveštaji pokazuju da je primarna meta izgleda bila vazdušna baza Nevatim u pustinji Negev – dom izraelske flote naprednih borbenih aviona F-35I Adir.

Novosti arhiva

Tajms of Izrael je izvestio da se činilo da su iranske rakete i bespilotne letelice fokusirane na ovu „osetljivu vazdušnu bazu“ u kojoj se nalazi najnapredniji izraelski F-35 stelt avion. Uprkos napadu, Nevatim je ostao operativan.

Ranije, u novembru 2023., izraelski borbeni avioni F-35I Adir uspešno su presreli projektil koji je ispalila grupa koju podržava Iran u Jemenu (Huti), što je potvrdila IDF. Ovo je bio prvi dokumentovani slučaj da je F-35 presreo krstareću raketu.

Iako je velika većina ovih pretnji bila osujećena ogromnom odbranom Izraela, namera je bila jasna: da se razbije aura neranjivosti koja okružuje ove vazdušne behemote.

Ali Iran nije jedini igrač u ovoj potrazi. Hezbolah, višegodišnji protivnik Izraela, navodno je udružio snage sa Rusijom, sa ciljem da ojača svoje oružje upravo onim oružjem koje je nekada probijalo plašt prikrivenosti.



ŠTA ČINI F-35 METOM VISOKE VREDNOSTI?

Izraelska verzija američkog Lokid Mrtinovog JSF Lajting 2 )Lockheed Lockheed Martin Lightning II Joint Strike Fighter= nazvana je „Adir“, što na hebrejskom znači „Mighty One“ (Moćni).

Izrael je ušao u istoriju tako što je bio prva nacija koja se odlučila za F-35 kroz proces inostrane vojne prodaje (FMS) vlade Sjedinjenih Država, što je formalizovano pismom sporazuma potpisanim u oktobru 2010.

Izraelsko vazduhoplovstvo (IAF) dobilo je svoj inauguracioni F-35 Adir 22. juna 2016. Cela flota je postigla operativnu spremnost u decembru 2017, nakon iscrpnog režima integracije i obuke u AFB Nevatim, Izrael.

Opremljen snažnim motorom Pratt & Whitney F135, F-35 se može pohvaliti nadzvučnim sposobnostima sa maksimalnom brzinom od 1,6 Maha, osiguravajući njegovu snagu kao nadzvučni lovac dugog dometa čak i kada je potpuno napunjen.

Štaviše, različite varijante F-35 su sposobne da nose naprednu municiju, kao što je združena protivbrodska raketa (JASSM) ili protivbrodska raketa velikog dometa (LRASM), što je značajno proširenje njihovog operativnog dometa, ubojitosti i preživljavanja protiv snažno utvrđenih strateških ciljeva. Ova sposobnost pojačava njihovu efikasnost u odvraćanju protivnika na nivou ili blizu njihovih vojnih sposobnosti.

Foto: Zoran Jovanović Mačak/U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Derrick C. Goode/Jutjub printskrin


RUSKI PROJEKTILI SU RANIJE OBARALI STELT LOVAC

Stelt lovci su čuda aeronautičkog inženjeringa, oličenje nevidljivosti i dugo su najavljivani kao vrhunac superiornosti u vazduhu. Njihovi uglađeni oblici su izvajani da izbegnu čak i najradoznalije radarske poglede.

Ipak, kao što istorija uvek iznova dokazuje, nijedna tvrđava nije zaista neosvojiva.

Godine 1999. raketa Neva ruskog porekla oborila je američki stelt lovac, F-117 Nighthawk, što je šokiralo američku vojsku i vladu.

F-117, koji predstavlja decenije stelt istraživanja i razvoja, prvobitno je napravljen kao glavno sredstvo Amerike protiv Sovjetskog Saveza. Uprkos svom prvom letu 1981, njegovo postojanje je ostalo poverljivo do 1988.

Vojska Jugoslavije je 27. marta 1999. oborila F-117 Nighthawk, koji je slavljen kao prvi operativni stelt avion na svetu, koristeći jugoslovensku verziju sovjetske rakete zemlja-vazduh Isajev S-125 „Neva“.

Foto Ministarstvo odbrane

Ovaj događaj je razbio veru u nepobedivost stelt tehnologije, označivši prvo obaranje stelt aviona. Na sreću, pilot se bezbedno katapultirao i spasila ga je jedinica za potragu i spasavanje američkog vazduhoplovstva.

Prema medijskim izveštajima, kineski agenti su odmah nakon incidenta krenuli u poteru i nabavili komponente oborenog aviona od lokalnih farmera. Spekuliše se da je Kina – poznata po svojoj veštini obrnutog inženjeringa – imala za cilj da stekne uvid u stelt tehnologije kroz nabavku i potencijalni obrnuti inženjering ovih materijala.

Nakon ovih dešavanja, Kina je posvetila deceniju jačanju svojih stelt sposobnosti i sprovođenju temeljnih istraživanja laserski navođenih projektila. Neke tvrdnje sugerišu da je tehnologija integrisana u kineski stelt lovac J-20 možda proistekla iz znanja stečenog iz oborenog aviona F-117.

(eurasiantimes.com/Shubhangi Palve)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK: Greške koje daju pogrešne rezultate