PRVI SNIMAK DEJSTVA RUSKOG ORUŽJA PROTIV DRONOVA: Kada ono radi, ukrajinske bespilotne letelice su nemoćne (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 06. 2024. u 07:36

NA društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva elektronskih ometača koje su ruske snage postavile na tenkove i oklopna vozila.

ПРВИ СНИМАК ДЕЈСТВА РУСКОГ ОРУЖЈА ПРОТИВ ДРОНОВА: Када оно ради, украјинске беспилотне летелице су немоћне (ВИДЕО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Kako se vidi na snimku, ukrajinski operater drona ima velikih problema da vidi cilj i upravlja bespilotnom letelicom usled ometanja koje stvaraju ruski uređaji.

Ovi modularni uređaji postavljeni su na oklopna vozila ili tenkove (nekada po više njih) da bi sprečili, odnosno ometali rad/let dronova na različitim frekvencijama.

Za razliku svojih većih i poznatijih sistema, poput "krasuhe", "polje-21" itd. koji su se već dokazali na frontu i oko njega, ovi manji modeli nisu do sada imali zvaničnu potvrdu svoje delotvornosti.

NATO stručnjaci smatraju da su ruski sistemi za ER "krivi" za gašenje satelita "Starlink" iznad Ukrajine ili GPS signala iznad Poljske. 

Ovo indirektno potvrđuje i bivši zvaničnik Ministarstva odbrane SAD i stručnjak za elektronsko ratovanje Kari A. Bingen, koji je za "Njujork tajms", a prenosi RT Balkan, izjavila da ometanje rada satelitske komunikacije može da se izvrši upotrebom radio-frekvencije velike snage, koja se uglavnom emituje sa "vozila opremljenog radio-tornjem velikih dimenzija", što odgovara opisu "krasuhe".

Foto Tanjug/AP

Američki list navodi i da su ukrajinske snage pokušavale da zaštite primopredajnike "Starlinka" na različite načine i to postavljanjem u rupe ili prekrivanjem metalnim mrežama, ali da ova improvizovana rešenja za sada nisu dala gotovo nikakve rezultate.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi doživeli težak udarac