PREMIJER BAVARSKE: Rusija nije neprijatelj Evrope, ne vidim Ukrajinu u NATO-u

Novosti online

03. 06. 2024. u 11:43

PREMIJER nemačke pokrajine Bavarska i lider CSU Markus Zeder pozvao je na umerenost kada je reč o sankcijama Rusiji, ističući da ne vidi Ukrajinu u NATO-u, kao i da bi svakako želeo da se Severni tok 2 pusti u funkciju, jer ako toga ne bude, upozorava – u Nemačkoj bi moglo da bude „veoma hladno”.

ПРЕМИЈЕР БАВАРСКЕ: Русија није непријатељ Европе, не видим Украјину у НАТО-у

Foto: EPA

Zeder je, u intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ), po pitanju rata u Ukrajini naglasio da je najvažnije da se "osudi agresija" i izbegne eskalacija, jer niko ne može da želi rat u Evropi. 

Napomenuo je da se "teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine prema međunarodnom pravu moraju poštovati", ali i da stalne, nove pretnje i sve oštrije sankcije Rusiji same po sebi ne mogu da budu rešenje, jer već duže vreme imaju slab efekat, dok bi nove sankcije bile jednako štetne za samu Nemačku.

- Na primer, isključivanje Rusije iz finansijskog sistema SWIFT. Držanje Severnog toka 2 zatvorenog ili čak generalno zaustavljanje svih isporuka gasa iz Rusije takođe bi uticalo na našu zemlju. Čak i tokom najgoreg perioda Hladnog rata, energetska veza između Sovjetskog Saveza i Nemačke se nije dovodila u pitanje - podsetio je Zeder.

Na konstataciju da Zapad u jednom trenutku mora da odgovori na suštinsko pitanje – da li je proširenje NATO-a na Ukrajinu planirano ili nije, Zeder je rekao da svakako ne treba dozvoliti da Rusija “nešto diktira”. 

- Ali, ipak morate dati odgovor. Sa moje tačke gledišta, jasno je: proširenje NATO-a na istok da bi uključilo Ukrajinu već dugo nije na dnevnom redu. Prema Statutu, NATO je otvoren za svaku demokratsku evropsku zemlju. Isključivanje Ukrajine značilo bi popuštanje ruskoj uceni. Zaštita naših saveznika, poput Poljske i baltičkih država, obaveza je vojnog saveza. Ali, isto ne važi u Ukrajini: ovo nije slučaj NATO-a. Pitanje je jasnoće i poštenja da se definiše strategija koja to uzima u obzir dok štiti teritorijalni integritet Ukrajine - objasnio je Zeder.

Rusija je težak partner, ali ne i neprijatelj Evrope, jasan je on.

- Većina Nemaca želi stabilne i mirne odnose sa Rusijom. Jedno je jasno: Rusija nije regionalna sila. Rusija jeste i ostaje velika sila. Čvrsto smo usidreni na Zapadu, ali moramo da ostanemo u kontaktu sa Moskvom – čak i ako je to uvek izazov - uveren je Zeder.

Iako postoje značajne razlike sa Rusijom, navodi da je, iz političke perspektive, potrebna i stabilnost. 

- Kontradikcija je kada, s jedne strane, nemačka vlada postavlja oštre zahteve Rusiji, ali s druge strane nije spremna da pruži svoj doprinos većoj bezbednosti. Moramo suštinski ojačati Bundesver. Zato nema smisla kada neki Zeleni žele da isporučuju oružje Ukrajini i istovremeno govore o ograničenjima izvoza oružja - rekao je Zeder i istakao da ne može da zamisli nemačke isporuke oružja Ukrajini.

Kaže i da cilj ne može biti slanje nemačkih vojnika u Ukrajinu. 

Dodaje da EU, nažalost, nije za stolom kada se razgovara o evropskoj bezbednosti, te da su SAD trebale sa sobom bar da povedu predsednika Evropske komisije. 

- Treba ponovo da uzmemo probleme u Evropi više u svoje ruke. Minhenska bezbednosna konferencija u februaru nudi priliku da se strane u sukobu okupe. Predlažem da u Minhenu na konferenciji oživimo Normandijski format sa Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Ukrajinom. Niko drugi ne govori o nemačkim vojnicima u Ukrajini, ali činjenica da to kada isključujete možda će umiriti Vladimira Putina - objasnio je Zeder. 

Dodao je da očigledno to izaziva Rusiju, i da se to mora “registrovati”. Istovremeno, Rusija mora da zna da će NATO učiniti sve da zaštiti sopstvenu teritoriju saveza – veoma važan signal saveznicima na istoku. 

- Dugoročno, Rusija nam je potrebna i kao partner u drugim problematičnim tačkama. I pored svih kritičnih promena u Rusiji, svoju spoljnu politiku moramo oblikovati i prema interesima. Ako se država ne ponaša u skladu sa našim vrednostima, deo našeg posla je da radimo na promeni vrednosti, ali to se ne može naterati. Spoljna politika stoga mora da pronađe pravi balans između vrednosti i interesa - ukazao je Zeder. 

Smatra da nemačku i evropsku spoljnu politiku treba da oblikuju više diplomate, a manje “misionarski žar”.

Kada je reč o ruskom gasu, ukazao je da je činjenica da niko nema toliko koristi od ruskih isporuka gasa Evropi kao Nemačka. 

Na pitanje da li to znači da je pretnja ukrajinskoj bezbednosti koju predstavlja Severni tok 2 samo izgovor da se Nemačkoj uskrati ova prednost, Zeder je rekao da nije tako i da postoji bezbednosna pretnja. 

- Ali, postoje i drugi razlozi za ovaj skepticizam prema Severnom toku 2. To se odnosi i na SAD, kao i na naše partnere u Evropi. Zato mora biti jasno: ako nemačka vlada zaustavi Severni tok 2, onda mora da kaže i koje su alternative. Takođe treba razjasniti da li bi trebalo da se radi samo o zaustavljanju Severnog toka 2 ili čak o svim isporukama gasa iz Rusije. U ovom slučaju bi moglo biti veoma hladno i veoma skupo za Nemačku - upozorio je Zeder.

Upitan da li to znači da nema sankcija protiv ruskog gasnog sektora, odgovorio je da sve treba pažljivo razmotriti i odmeriti i da se to ne odnosi samo na Rusiju, već i na Kinu. 

- To ne znači da ne treba tražiti ljudska prava – naprotiv. Ali vlada nije nevladina organizacija. Nećemo promeniti svet jednostavno tako što ćemo drugima govoriti kako treba da se ponašaju. Moramo stalno pokušavati da se zbližimo kroz dijalog i trgovinu - objasnio je on.

Govoreći o nedavnom sastanku sa liderom CDU Fridrihom Mercom, kazao je da je obojici jasno – 2021. ne treba da se ponovi. 

- Želimo da se više fokusiramo na birače, posebno na srednja preduzeća, zanatlije, trgovce na malo i poljoprivrednike. Istovremeno, želimo da postanemo jači u modernim i urbanim sredinama. Semafor koalicija se fokusira na teme koje većina Nemaca ne podržava: lingvistički pol, potrebe u ishrani ili odobravanje lekova - naveo je lider.

Podvlači da su CDU i CSU –  tim. 

- Ja nisam opozicioni lider u Nemačkoj, već sam bavarski premijer i predsednik CSU. Fridrih Merc i ja ćemo se odlično usaglasiti. Pored toga, mi kao Unija moramo da pružimo ruku onima koji su uznemireni, umorni i iscrpljeni koronom i koji sumnjaju u neke od propisa. Morate se suprotstaviti kada su u pitanju mržnja i agitacija. Ali, verujem da nam je potrebno novo i moderno obećanje slobode. Danas se mnogi građani, posebno oni iz srednje klase, osećaju sve više ograničenim i pod pokroviteljstvom države kroz pravila, propise i birokratiju. Koncept slobode takođe zauzimaju poricatelji korone - dodao je Zeder.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)