HANTER NA SUDU, DŽO NA ISPITU: U Delaveru počelo suđenje Bajdenovom sinu, usred kampanje za predsedničke izbore

A.Vojinović

04. 06. 2024. u 06:15

SUĐENjE Hanteru Bajdenu (54), sinu aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa, povodom optužbi za nelegalnu kupovinu i posedovanje oružja dok je bio zavisnik od droge, počelo je juče izborom porote u Vilmingtonu u američkoj saveznoj državi Delaver.

ХАНТЕР НА СУДУ, ЏО НА ИСПИТУ: У Делаверу почело суђење Бајденовом сину, усред кампање за председничке изборе

Tanjug

Proces je i pre početka dobio epitet istorijski, jer je Bajdenov naslednik prvo dete jednog predsednika SAD na funkciji protiv kog je pokrenut krivični postupak. Hanter se ranije po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret izjasnio da nije kriv. Očekuje se da će suđenje trajati do dve nedelje, dok Bajdenu, ukoliko bude osuđen, preti kazna od maksimalnih 25 godina zatvora.

Proces protiv Bajdenovog sina dolazi usred kampanje za predsedničke izbore 5. novembra. Analitičari ocenjuju da Džou, predsedničkom kandidatu demokrata koji se bori za drugi mandat, nikako naruku ne ide Hanterovo suđenje, naročito jer bi moglo dodatno da mu odvuče birače. Ankete zasad predviđaju pobedu njegovom protivkandidatu i bivšem stanaru Bele kuće Donaldu Trampu.

Hanter je juče u sud došao u pratnji supruge Melise Koen Bajden. Da pruži podršku sinu u sudnicu je stigla i prva dama Džil Bajden.

Optužnicu protiv Hantera lane je podiglo američko ministarstvo pravde, dok slučaj vodi specijani tužilac Dejvid Vajs, koga je, 2018, na mesto glavnog federalnog tužioca u Delaveru imenovao Tramp, kao tadašnji predsednik SAD. Državni tužilac Merik Garland Vajsu je dao status specijalnog tužioca prošle godine, pošto su propali pregovori o Hanterovom priznanju krivice. Vajs je od pokretanja istrage protiv Bajdenovog sina 2019. nadgledao proces, fokusirajući se, u početku, na potencijalna kršenja zakona o porezima i pranju novca u poslovima u inostranstvu.

Tramp: Spreman sam da idem u zatvor

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u intervjuu za Foks njuz da je spreman da ide u zatvor, ili u kućni pritvor, ukoliko sud donese takvu odluku, pošto je prošle nedelje osuđen po svim tačkama optužnice za falsifikovanje poslovnih papira. "Pre neki dan sam čuo jednog od mojih advokata kako na TV izjavljuje: 'Ne želite to da uradite predsedniku'. Rekao sam: 'Ne molimo ni za šta'. Mislim da javnost to ne bi tolerisala. Nisam siguran da bi javnost to podržala", rekao je Tramp.

Hanteru se na teret stavlja da je prekršio zakon kada je tokom popunjavanja obrasca tokom kupovine pištolja kao odgovor na pitanje "Da li ste nezakoniti korisnik ili zavisnik od nelegalnih droga?" napisao "Ne". Američki zakon zabranjuje posedovanje i korišćenje oružja osobama koje su korisnici ili zavisnici od nedozvoljenih supstanci. Bajdenov sin je, prema optužnici, imao pištolj kod sebe, 11 dana u oktobru 2018, pre no što ga je njegova tadašnja devojka Hali Bajden bacila u kantu za smeće, jer je bila zabrinuta za njegovo mentalno zdravlje.

Očekuje se da će tužioci pozvati 12 svedoka tokom suđenja, među kojima i Hanterovu bivšu suprugu Ketlin Bule i nekadašnju devojku Hali Bajden, inače, udovicu njegovog starijeg brata Boa. One bi, kako se navodi, svedočile o njegovom konzumiranju droge. O borbi protiv zavisnosti govorio je i sam Hanter u svojoj knjizi, dok tvrdi da je "čist" od 2019. Takođe, tužioci su najavili da će u slučaju kao dokazi biti korišćeni podaci sa Hanterovog ozloglašenog laptopa.

Iako mu preti kazna od 25 godina zatvora, pravni stručnjaci ocenjuju da je olakšavajuća okolnost što Hanter nema krivični dosije, pa počinioci krivičnih dela često dobijaju mnogo niže kazne od maksimalnih. No, ovo nije jedini postupak koji se vodi protiv Bajdenovog sina. Drugo suđenje povodom optužbi za utaju poreza od 1,4 miliona dolara od 2016. do 2019. zakazano je za septembar u Kaliforniji, u završnici predsedničke kampanje. Hanter i u tom slučaju negira krivicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere