PREDUSLOV ZA TRAJNI MIR: Stručnjaci UN pozivaju sve države da priznaju Palestinu

Novosti onlajn

03. 06. 2024. u 17:04 >> 17:04

GRUPA stručnjaka Ujedinjenih nacija danas je pozvala sve države da priznaju palestinsku državu kako bi se postigao mir na Bliskom istoku.

ПРЕДУСЛОВ ЗА ТРАЈНИ МИР: Стручњаци УН позивају све државе да признају Палестину

Tanjug

Poziv stiže nakon sedmice u kojoj su Španija, Irska i Norveška zvanično priznale palestinsku državu, izazvavši time bes Izraela koji postaje međunarodno sve izolovaniji zbog rata u Gazi, piše „Rojters“.

Stručnjaci, među njima i poseban izvestilac UN za ljudska prava na palestinskim teritorijima, rekli su kako je priznanje palestinske državnosti važno za prava palestinskog naroda i njihove napore prema slobodi i nezavisnosti.

- To je preduslova za trajan mir u Palestini i na celom Bliskom istoku, a počinje s trenutnom objavom prekida vatre u Gazi i zaustavljanjem daljih vojnih upada u Rafu - naglasili su oni.

- Rešenje s dve države ostaje jedini međunarodno usklađen put prema miru i bezbednosti i za Palestinu i za Izrael i jedini je izlaz iz generacijskih ciklusa nasilja i gneva.

Španija, Irska i Norveška svojim priznanjem žele da ubrzaju postizanje mira u Gazi. Ove tri države izrazile su nadu da će to ubrzati i priznanje drugih zapadnih država. Danski parlament kasnije je odbio da to učini, a Slovenija će to razmatrati u utorak.

Izrael se protivi priznanju Palestine, tvrdeći da to jača Hamas.
 

BONUS VIDEO:​

NA MATURU U PATIKAMA PUNIM NADE: Fondacija humanosti "Novosti" obezbedila garderobu za decu iz Zveča

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura