BUGARSKI PREDSEDNIK OPTUŽIO NATO: Prešli ste crvene linije, situacija u Ukrajini postaje nekontrolisana eskalacija

Novosti online

03. 06. 2024. u 17:33

SITUACIJA u Ukrajini postaje nekontrolisana eskalacija zbog kršenja "crvenih linija" od strane zapadnih zemalja, izjavio je bugarski predsednik Rumen Radev.

БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОПТУЖИО НАТО: Прешли сте црвене линије, ситуација у Украјини постаје неконтролисана ескалација

Foto: Tanjug/AP

Šef države je takođe obećao da će dati odgovarajuću izjavu ukoliko bude prisustvovao samitu NATO-a u Vašingtonu.

Samit NATO-a biće održan u američkoj prestonici od 9. do 11. jula. Ko će tačno predstavljati Bugarsku na ovom sastanku mora da odluči vlada zemlje. Bugarski predsednik je samit u Vašingtonu nazvao "egzistencijalnim", za razliku od drugih sastanaka. Prema njegovim rečima, privremena vlada Bugarske ima „istorijsku odgovornost“ u izboru delegata.

Foto: Profimedia

Šef države je dodao da će, ukoliko bude predstavljao Bugarsku na forumu, izneti svoj stav o situaciji u Ukrajini, koji je više puta iznosio u medijima, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

- Do sada su postojale dve „crvene linije“ koje su obuzdavale nekontrolisanu eskalaciju (konflikta u Ukrajini)... Prva je ograničavanje geografskog obima sukoba samo na teritoriju Ukrajine, a druga je sprečavanje direkntog sukoba između NATO i ruskih trupa. Uz dozvolu za upotrebu zapadnog oružja u dubini Rusije i slanje savetnika i instruktora na samu liniju fronta, ove „crvene linije“ su već prekršene - rekao je Radev novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene