HAOS NA ŠPANSKO-FRANCUSKOJ GRANICI: Farmeri blokirali puteve - "Videćemo da li su nas naši političari ozbiljno shvatili" (FOTO)

Tanjug

03. 06. 2024. u 18:09

UOČI izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima nezadovoljni, između ostalog zbog nelojalne konkurencije zemalja izvan Evropske unije.

ХАОС НА ШПАНСКО-ФРАНЦУСКОЈ ГРАНИЦИ: Фармери блокирали путеве - Видећемо да ли су нас наши политичари озбиљно схватили (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ranije ove godine farmeri su nedeljama blokirali saobraćajnice u zemljama širom EU, žaleći se na rastuće troškove i poreze, birokratiju, preterane ekološke namete i nepravednu konkurencijom zemalja izvan EU koje izvozi jeftine prehrambene proizvode, prenosi Rojters.

Francuski i španski farmeri su koristili desetine traktora da blokiraju obe strane granice na autoputu AP-8 u Baskiji i na autoputu AP-7 u Kataloniji.

- Pošto imamo evropske izbore, videćemo da li su naši političari ozbiljno shvatili poljoprivrednike i da li slušaju naše zahteve - rekao je za britansku agenciju jedan španski farmer.

Foto: Profimedia

Višenedeljni protesti poljoprivrednika primorali su u maju EU da za šest meseci produži subvencije poljoprivrednicima.

- Važno je (održati protest) jer poljoprivrednicima je teško u Francuskoj, zapušteni su oko 20 godina ili čak i duže. A mi hranimo narod - poručio je jedan francuski farmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška