ATENTATOR NA ROBERTA FICA PREBAČEN NA PSIHIJATRIJU: Odluka doneta sa najvišeg vrha, evo i zašto

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 06. 2024. u 18:36

JURAJ Cintula, koji je pokušao da hicima iz pištolja ubije slovačkog premijera Roberta Fica, prebačen je zbog bezbednosti na odeljenje psihijatrije zatvorske bolnice.

АТЕНТАТОР НА РОБЕРТА ФИЦА ПРЕБАЧЕН НА ПСИХИЈАТРИЈУ: Одлука донета са највишег врха, ево и зашто

Foto Tanjug/AP

Ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak navodi da je Cintula (71) prebačen jer na odeljenju psihijatrije postoji mogućnost intenzivnog nadzora.

- Odluka da se Cintula prebaci na psihijatrijsko odeljenje doneta je kako sebi ne bi naneo bilo kakve povrede ili zadobio povrede koje bi premijerove pristalice mogle shvatiti kao odmazdu - rekao je Kalinjak.

Slovački mediji pretodno su javili da je Cintula, koji je inače pesnik, pod danonoćnim nadzorom i da bi njegovo prebacivanje u medicinsku ustanovu moglo da bude obavljeno u preventivne svrhe.

Atentat na Fica, koji je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i njenog članstva u NATO, dogodio se 15. maja. Napadač je ispalio pet hitaca u slovačkog premijera iz neposredne blizine. Policija je tada saopštila da je napadač bio motivisan političkim motivima i da se nije slagao sa postupcima vlade - uključujući i protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini.

Cintuli preti kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Policija je prvo saopštila da je napadač delovao sam, međutim, istražitelji trenutno proveravaju teoriju da je mogao da ima saučesnike.

(Kurir/RIA)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA -  Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo