SAD POSLALE ČLANICAMA SB UN NACRT REZOLUCIJE O GAZI: Kakva sudbina čeka Bajdenov predlog o primirju?

Novosti online

04. 06. 2024. u 09:28

AMERIČKA ambasadorka u Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Tomas-Grinfild izjavila je da su SAD ostalim članicama Saveta bezbednosti UN poslale nacrt rezolucije kojom bi bio podržan plan o prekidu vatre u Gazi koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden.

САД ПОСЛАЛЕ ЧЛАНИЦАМА СБ УН НАЦРТ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГАЗИ: Каква судбина чека Бајденов предлог о примирју?

FOTO: Tanjug/AP

- Brojni lideri i vlade, uključujući u regionu, prihvatili su plan i pozivamo SB UN da im se pridruži u implementaciji ovog plana bez odlaganja i bez dodatnih uslova - navela je Tomas-Grinfild u saopštenju, a prenosi AP.

Ona je istakla da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju plana nakon što on bude prihvaćen, kao i da je bitno ujedinjenje Pojasa Gaze i Zapadne obale pod vlašću Palestinske narodne samouprave.

Tomas-Grinfild je dodala da su države članice SB UN ranije "konstantno pozivale na korake koji su izneti u ovom planu - vraćanje talaca kući, obezbeđivanje prekida vatre, omogućavanje dopremanja humanitarne podrške u Gazu, obnavljanje ključnih službi i uspostavljanje uslova za dugoročni plan rekonstrukcije Gaze".

Ona je pozvala države članice SB UN da "ne dopuste da ova prilika propadne".

Plan koji je izneo Bajden u petak podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je predlog za prekid vatre u Gazi koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden "skoro identičan onom za koji je Hamas rekao da bi prihvatio pre samo nekoliko nedelja" i dodao da je "jedino što sprečava momentalno primirje" Hamas.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLNA ISPOVEST ŽIKE TODOROVIĆA: Nikada se nije oporavio od iznenadne smrti oca i sina