KINEZI ŠPIJUNIRALI ZA MI6? Peking optužio britansku obaveštajnu agenciju da je regrutovala bračni par sa Dalekog istoka

A. V. V.

05. 06. 2024. u 06:45

ZATEGNUTI odnosi između Kine i Velike Britanije dodatno su se zaoštrili posle najnovijih optužbi za špijunažu, ovoga puta sa Dalekog istoka.

КИНЕЗИ ШПИЈУНИРАЛИ ЗА МИ6? Пекинг оптужио британску обавештајну агенцију да је регрутовала брачни пар са Далеког истока

Tanjug

 Kinesko ministarstvo državne bezbednosti uperilo je prst u britansku obaveštajnu agenciju MI6, optuživši je da je angažovala bračni par iz Kine da u tajnosti rade za britansku vladu i dostavljaju joj operativne podatke. Iako je saopštenje Pekinga izazvalo velike reakcije u svetskoj javnosti, kineski nadležni organi odbili su da daju više detalja o slučaju, dok su mediji na zid ćutanja naišli i od britanske agencije, ali i vlade.

Kinesko ministarstvo državne bezbednosti je u objavi na platformi WeChat, najpopularnijoj društvenoj mreži u Kini, navelo da su operativci MI6 "namamili" čoveka sa prezimenom Vang, koji je honorarno radio za kinesku vladinu agenciju, tokom njegove posete Britaniji 2015. gde je boravio u okviru programa razmene studenata. Navodi se i da je MI6 "posebno brinuo o njemu" i saznao "da je imao snažnu želju za novcem". Dodaje se da je agencija obučavala Vanga da postane špijun i naredila mu da se vrati u Kinu radi prikupljanja informacija. Navodi se i da je njegova supruga, Džou pristala da špijunira za Britance. Kina napominje da je slučaj i dalje pod istragom, dok nisu izneli detalje kako je bračni par otkriven, da li su uhapšeni, koje podatke su prikupili.

Na meti CIA

MINISTARSTVO državne bezbednosti Kine postalo je aktivno na društvenoj mreži WeChat lane gde objavljuje slučajeve špijunaže i poziva građane da se pridruže borbi protiv strane infiltracije. Državno telo je na platformi objavilo i da je kineske državljane koji studiraju i rade u inostranstvu, navodno, regrutovala američka CIA.

- Nadležni organi su objavili detaljne informacije o slučaju. Nemam šta da dodam - istakla je portparolka kineskog MIP.

Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva koji su izašli na površinu u minulom periodu kad je reč o međusobnim optužbama za špijunažu dve zemlje. Pre mesec dana, trojica muškaraca u Velikoj Britaniji optužena su za prikupljanje obaveštajnih podataka za službu iz Hong Konga. Britanska vlada je u martu optužila Kinu za sajber napade koji su kompromitovali glasačke zapise desetina miliona ljudi. Takođe, optužila je dvojicu muškaraca, uhapšenih prošle godine, za špijuniranje u korist Kine. Jedan od njih dvojice je, inače, radio kao istraživač u parlamentu.

U januaru je kinesko ministarstvo državne bezbednosti saopštilo da je uhapsilo stranca koji je radio za MI6. On je britanskoj vladi dostavio 14 državnih tajni, saopštilo je Ministarstvo, podseća "Njujork tajms".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura