"NIKO NIJE IZNAD ZAKONA": Tužioci na suđenju Hanteru Bajdenu izneli neverovatne podatke

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 06. 2024. u 00:01

TUŽIOCI na suđenju Hanteru Bajdenu, po optužnici za nelegalno posedovanje oružja, rekli su danas poroti da je sin američkog predsednika Džozefa Bajdena bio "zavisnik od narkotika koji je lagao na formularu da bi kupio pištolj" i poručili da "niko nije iznad zakona".

НИКО НИЈЕ ИЗНАД ЗАКОНА: Тужиоци на суђењу Хантеру Бајдену изнели невероватне податке

Foto Tanjug/AP

Porotnici u federalnom sudu u Delaveru čuli su uvodna izlaganja tužilaca i advokata odbrane, pre nego što je pozvan prvi svedok, agent FBI.

Advokat odbrane rekao je poroti da će dokazi pokazati da Bajden nije svesno prekršio zakon.

Tužilac Sekretarijata za pravosuđe Derek Hajns je u obraćanju poroti ispričao šta se dogodilo u oktobru 2018. godine kada je Hanter Bajden kupio oružje, ali je lagao na formularu da ne koristi drogu, preneo je Glas Amerike.

- To je bilo nelegalno zato što je koristio krek i bio zavisnik. Niko nije iznad zakona - rekao je Hajns.

Dodao je da je Hanter Bajden pokušao da kupi drogu samo nekoliko dana nakon što je lagao na formularu, a udovici svog brata je rekao da čeka dilera.

- Nikome nije dozvoljeno da tako laže na federalnom formularu... Kada je optuženi popunjavao taj formular, znao je da je zavisnik - rekao je Hajns i dodao da tužioci ne moraju da dokažu da je Hanter tog dana koristio drogu.

Porotnici su imali priliku da čuju i audio-izvode iz memoara Hantera u kojima priča o povratku u Delaver u vreme kada je kupio pištolj i kako je počeo da koristi drogu posle smrti brata Boa 2015. godine od raka.

Bajdenov sin se izjasniio da nije kriv za tri tačke optužnice koja ga tereti da nije naveo da je zavisnik od nelegalnih narkotika kada je kupio pištolj, te da je oružje nezakonito posedovao 11 dana.

- Hanter je kupio mali pištolj. U njemu nikada nije bilo metaka. Nikada ga nije koristio. Bacila ga je 11 dana kasnije osoba s kojom se u to vreme zabavljao. Samo 11 dana kasnije. I za to, tri krivična dela - rekao je Bajdenov advokat Ejb Louvel.

Sugerisao je da njegov klijent nije mislio da ima problema sa drogom kada je kupio pištolj i da tužioci moraju da dokažu da je svesno prekršio zakon. Naveo je da je pitanje na formularu bilo da li je Hanter trenutno zavisnik, a ne da li je koristio drogu u prošlosti, i dodao da njegov klijent nije imao "nameru da obmanjuje".

Hanter nije razgovarao sa novinarima pred ulazak u sudnicu.

Na suđenju su ga pratile prva dama Džil Bajden i njegova supruga.
 

BONUS VIDEO: JANKOVIĆ DOVEDEN U TUŽILAŠTVO -  Osumnjičeni sa ubistvo Danke stigao na saslušanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura