RAT U UKRAJINI: Muk u Pentagonu

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 06:52 >> 16:46

RAT u Ukrajini – 833. dan. Borbe na istoku Ukrajine, granatiranja u pograničnim ruskim oblastima. Dalje od sukoba, predsednik SAD planira mir prema kojem Moskva nikada ne sme da okupira Ukrajinu, što ne znači i članstvo Kijeva u NATO-u. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov veruje da su francuski vojni instruktori već na frontu, zbog čega su "legitimna meta". Sa druge strane, legitimna tema predstojećeg G7 samita biće i dodeljivanje ruskih sredstava Ukrajincima.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мук у Пентагону

Foto: Profimedia

Bolno priznanje iz Kijeva


Situacija na frontu ostaje teška za Kijev, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

- Situacija je i dalje teška zbog visokog intenziteta neprijateljstava - napisao je na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski general je ukazao na poteškoće u području Kupjanska, gde ruska vojska iz dva pravca probija odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Sirski takođe tvrdi da Oružane snage Rusije nastavljaju da napreduju na Kurahovskom, Pokrovskom (Pokrovsk je ukrajinski naziv grada Krasnoarmejska) i na Harkovskom pravcu.

 

Muk u Pentagonu

Neimenovani predstavnik Pentagona u komentaru Sputnjiku odbio je da potvrdi pisanja medija da je ukrajinska vojska već iskoristila američku „dozvolu“ za napade na Rusku Federaciju, objašnjavajući to činjenicom da taj ukaz tek treba da stupi na snagu.

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, javio da su ukrajinske oružane snage, nekoliko dana nakon dobijanja „dozvole“ Sjedinjenih Američkih Država izvele napad duboko na teritoriju Ruske Federacije - u Belgorodsku oblast.

SAD sprema 50 milijardi pod jednim uslovom

Sjedinjene Američke Države spremne su da daju Ukrajini kredit u visini od 50 milijardi dolara na račun dobiti od zamrznute ruske imovine, ukoliko Evropska unija produži antiruske sankcije na neodređeno vreme, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokument o diskusiji Evropske unije.

Prema dokumentu, detalji kredita, uključujući rok otplate, kamatu i sl. tek treba da budu utvrđeni.Dokument koji sadrži predlog Vašingtona biće razmatran danas na virtuelnom sastanku ministara finansija EU.

Vojnici u Ukrajini plaćaju kako bi napustili zemlju

Vojni obveznici u Ukrajini posle stupanja na snagu pooštrenog zakona o mobilizaciji plaćaju i po 20.000 dolara kako bi napustili zemlju, rekao je načelnik Odseka strateških istraživanja pri ukrajinskoj policiji Andrej Rubelj.

Usled miniranja ukrajinskih graničara obala reke Tise pojavili su se prvi slučajevi nastradalih ukrajinskih građana koji su pokušali da je ilegalno preplivaju i napuste zemlju kako bi izbegli totalnu mobilizaciju, saopštio je izvor Sputnjika, upoznat sa situacijom.

Ranije je zapadna regionalna uprava Pogranične službe Ukrajine saopštila da je najmanje 45 ukrajinskih građana poginulo dok su pokušavali da napuste zemlju preko planina i reke na državnoj granici.

Američki dron iznad Krima

Američki obaveštajni dron RQ-4B Global Hawk koji je još juče primećen kod obala Krima nastavio je i danas da kruži iznad neutralnih voda Crnog mora na visini od 16,7 kilometara, proizlazi iz podataka sajta „Flajtradar“.

Dron je poleteo sa aerodroma na Siciliji, a potom je preleteo preko teritorije Grčke i Bugarske ka Crnom moru i Krimu.

Letelica je nekoliko puta nestajala sa radara i ponovo se pojavljivala a sve to je pratilo preko 5.000 ljudi.

Ukrajinci u Harkov prebacili američke bacače raketa

Ukrajinska vojska prebacila je u Harkovsku oblast 12 američkih višecevnih bacača raketa M270 MLRS, municiju za njih, kao i osoblje zaduženo za održavanje koji ne govori na ukrajinskom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Zbog nedovoljno vojnika, Ukrajina angažuje dezertere

Državni istražni biro Ukrajine dozvolilo je ukrajinskoj vojsci da, zbog velikih gubitaka i nedovoljnog broja mobilisanih, za svoje potrebe angažuje dezertere.

To je direktor biroa Aleksej Suhačov u pismu obavestio glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog u pismu u koje je Sputnjik imao uvid.

Pronađeno skladište oružja kod Artjomovska

Kod Artjomovska je pronađeno skrovište sa oružjem koje su pripadnici ukrajinskih nacističkih bataljona napravili još 2014. godine.

- Pronađeno je 20 pušaka AKS-74U, 184 pištolja PM, municija – 18.656 komada - navodi se u saopštenju uprave FSB za DNR.

Ambasada SAD: Muškarci ne putujte, Kijev ne priznaje dvojno državljanstvo

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini upozorila je da je ta država ukinula izuzetak "boravak u inostranstvu" koji je ranije dozvoljavao određenim ukrajinskim muškarcima između 18 i 60 godina da napuste zemlju. 

Sa ovom promenom, muškarci sa dvojnim državljanstvom, uključujući i one koji žive u SAD, više neće moći da napuste zemlju.

Ambasada je napomenula da su ranije osobe sa dvojnim američko-ukrajinskim državljanstvom ove grupe mogle da uđu u Ukrajinu, a zatim da je napuste ako odjave svoje prebivalište u Ukrajini i prijave prebivalište u Sjedinjenim Državama. Od 1. juna ovaj izuzetak je ukinut.

- Ako ste u Ukrajini i ne možete da napustite zemlju, sklonite se na mesto i poštujte sve lokalne propise. 

Ako trenutno niste u Ukrajini, toplo preporučujemo muškim državljanima SAD između 18 i 60 godina koji takođe imaju ukrajinsko državljanstvo ili podnose zahtev za ukrajinsko državljanstvo i ne žele da ostanu u Ukrajini na neodređeno vreme da se uzdrže od bilo kakvog putovanja u Ukrajinu. Postoji izuzetno veliki rizik da vam neće biti dozvoljeno da izađete čak ni sa američkim pasošem - navodi se u saopštenju.

Ambasada je takođe podsetila sve Amerikance na upozorenje Stejt departmenta 4. u vezi sa Ukrajinom: "Ne putujte".

Bajden sa Zelenskim u Normandiji pa u Italiji

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski Volodimir Zelenski održaće bilateralni sastanak u Normandiji u Francuskoj, a sastaće se i tokom samita G7 u Italiji kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Prema njegovim rečima, tokom obeležavanja 80. godišnjice Dana D, u Normandiji, Bajden će održati sastanak sa Zelenskim kako bi "razgovarali o stanju stvari u Ukrajini, kao i o tome kako da nastavimo i produbimo našu podršku Ukrajini".

Pored toga, saopštio je Salivan, Bajden će ponovo održati bilateralni sastanak sa Zelenskim na samitu Grupe sedam u Italiji od 13. do 15. juna. Očekuje se da će fokus biti na korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije za podršku Ukrajini.

- Dakle, za nešto više od nedelju dana predsednik će imati dva značajna sastanka sa predsednikom Zelenskim - dodao je predstavnik Bele kuće.

Napad na Nikopolj dronovima i teškom artiljerijom

Ruske trupe su napale Nikopolj dronovima kamikaza i gađali teškom artiljerijom, preneo je na  Fejsbuku, šef Dnjepropetrovske OVA Sergej Lisak .

- Uveče je agresor gađao Nikopolj.Teror je nastavljen ujutru. Okupatori su gađali grad kamikaza dronovima. Granatiran je i teškom artiljerijom. Nije bilo povređenih. Oštećeni infrastrukturni objekti, pet privatnih kuća, tri farme. zgrade, dalekovod - napisao je Lisak.

Zabrana napuštanja Ukrajine građana sa dvojnim državljanstvom

Predstavnik Državne granične službe Ukrajine Andrej Demčenko prokomentarisao je izjavu ambasade SAD u Ukrajini o zabrani odlaska osobama sa dvojnim državljanstvom.

Prema njegovim rečima, ako građani imaju pasoš druge zemlje, oni se i dalje prvenstveno smatraju isključivo državljanima Ukrajine koji imaju svoja nacionalna prava i obaveze.

- Formulacija koja se kruži po raznim resursima da Ukrajincima sa dvojnim državljanstvom više neće biti dozvoljeno da napuste zemlju, blago rečeno, nije tačna, još jednom mogu da primetim da je dvojno državljanstvo zabranjeno u Ukrajini  - precizirao je Demčenko.

Napomenuo da su te norme bile na snazi i ranije. Graničari su na granici u više navrata identifikovali Ukrajince koji su se na pasoškoj kontroli predstavljali kao stranci. Uvek se privode odgovornosti kako je to zakonom definisano.

- Istovremeno, ne treba ih mešati sa državljanima Ukrajine koji stalno borave van Ukrajine i koji su u svojim dokumentima imali odgovarajuće oznake o prijavi putovanja u inostranstvo radi stalnog boravka i oznake (pečat) o stalnoj konzularnoj prijavi u stranci. diplomatska institucija Ukrajina - naglasio je Demčenko.

Moskva: Uništeni dronovi iznad Belgorodske, Kurske i Voronješke oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su i uništili pet ukrajinskih bespilotnih letelica  iznad Belgorodske, Kurske i Voronješke oblasti tokom noći, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oleščuk: Oborena 22 od 27 "šaheda"

Ruske snage su napale sa 27 jurišnih bespilotnih letelica "šahed" iz regiona Kursk – Ruska Federacija, i Čauda  s Krima objavio je komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk .

Naveo je da su oborena 22 "šaheda“ u Mikolajevskoj, Hersonskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti.

Uzbuna u celoj Ukrajini, poleteo mig 31 s kinžalima

Širom Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna zbog poletanja u Rusiji borbenog aviona "mig-31k", koji je nosilac hipersoničnih raketa tipa "kinžal".

- Cela Ukrajina je raketna opasnost! Snimljeno je poletanje mig-31k sa aerodroma Savasleika (Nižegorodska oblast) - navodi se u poruci.

Najveći okršaji kod Hersona i Harkova

Širom Ukrajine nastavljaju se borbe, a najžešći okršaji tokom prethodnog dana vođeni su u području Dnjepropetrovske, Sumske, Hersonske i Harkovske oblasti.

Ukrajinske snage tvrde da su u poslednja 24 sata gađale trajektni prelaz kod Krima i naftovod u Krasnodorskom regionu.

Moskva ističe da je na teritoriju Belgorodske oblasti ispaljeno više od 100 granata za dva dana.

Bajden o posleratnom periodu

Dalje od borbe, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden predstavio je ideju posleratnog perioda, koji bi podrazumevao garancije da ruske trupe nikada neće okupirati Ukrajinu.

Naveo je da to ne znači prijem Kijeva u NATO. 

Samit G7 u Italiji zbog pomoći Ukrajini

Američki predsednik je potvrdio učešće i na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Italiji, gde će sa drugim liderima razmatrati dodeljivanje zamrznutih ruskih sredstava Ukrajini. 

Ukrajinci traže dozvolu za upotrebu oružja Zapada

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, dozvolu zapadnih sila da vojska upotrebi njihovo oružje za napade na teritoriju Rusije vidi kao važnu za slabljenje neprijatelja.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov veruje da su francuski vojni instruktori, čije je potencijalno slanje u Ukrajinu ranije najavio Emanuel Makron, već na teritoriji te države. Zbog toga, kako kaže, oni su legitimna meta.

BONUS VIDEO: RUSI LANSIRALI RAKETU - Pogledajte teretni svemirski brod MS-27

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura