ZAŠTO JE AMERIKA SPREČILA RITERA DA ODE U RUSIJU? Bivši obaveštajac otkrio prave razloge poteza SAD

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 08:37

TREĆEG juna, bivšeg obaveštajnog oficira Korpusa marinaca američki službenici carine i granične zaštite uklonili su iz aviona koji je leteo za Rusiju, gde je trebalo da prisustvuje Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

ЗАШТО ЈЕ АМЕРИКА СПРЕЧИЛА РИТЕРА ДА ОДЕ У РУСИЈУ? Бивши обавештајац открио праве разлоге потеза САД

Foto: Printscreen/Jutjub

- Američka carinska i granična patrola (CBP) nema ovlašćenja da oduzima pasoše bez verovatnog razloga - rekao je bivši obaveštajni oficir marinaca Skot Riter, komentarišući incident od ponedeljka.

Riter se prisetio da su ga, dok se spremao da uđe u avion, izvukla tri naoružana službenika CBP-a koji su mu oduzeli pasoš. Rekao je da su, kada ih je pitao „po kom ovlašćenju“, citirali naređenja američkog Stejt departmenta.

- Nisu dali nikakav nalog, nikakvu dokumentaciju, niti su dali bilo kakav papir za moj pasoš. Nisu dali nikakvo objašnjenje šta su radili. Samo su to uradili - istakao je Riter.

Riter je naglasio da su njegova ustavna prava po Četvrtom amandmanu prekršena jer dokument zahteva od službenika CBP-a da daju nalog ili neki drugi oblik ovlašćenja na osnovu kojeg će sprovesti zaplenu njegovog pasoša.

- Prema Petom amandmanu Ustava i drugim amandmanima, ja sam slobodan da putujem. Vlada SAD ne može da ograniči moja putovanja bez posebnog opravdanja, od kojih mi ništa nije artikulisano i za koje verujem da postoji. Dakle, to je kršenje mog Petog amandman - dodao je bivši obaveštajni oficir marinaca.

On je sugerisao da je "pravi razlog" iza svega toga "izgleda da ga spreči da učestvuje na SPIEF-u 2024 i da spreči posao koji je planirao da uradi kao novinar sa svojom ekipom dokumentarnog filma".

Prema njegovim rečima, planirao je da snimi dokumentarac o „realnosti Rusije“.

- Ovo je moje pravo iz Prvog amandmana na slobodu govora i slobodnu štampu. I ovo pravo je takođe prekršila američka vlada, Bajdenova administracija - primetio je Riter.

Ispričao je da je putovao u Rusiju „dva puta u poslednjih godinu dana koristeći isti pasoš“ i da je svaki put američka vlada bila unapred obaveštena o njegovoj nameri da putuje. Govoreći o svom planiranom putovanju u Rusiju kako bi prisustvovao SPIEF-u 2024, Riter je rekao da "nije bio na tajnoj misiji" i da je američka vlada "znala dobro" šta namerava.

- I zato verujem da su se ponašali na način na koji su radili. Ovo ima zastrašujući efekat, ne samo na mene i posao koji sam obavljao, već i na sve Amerikance koji odluče da govore protiv politike Sjedinjenih Država sa kojom se ne slažu i da u isto vreme kritikujete vladu SAD - naglasio je bivši obaveštajac marinaca.

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA - Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)