MAĐARI UMIRU U UKRAJINI Orban: Evropska strategija je neuspešna, igraju se vatrom

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 13:29

MAĐARSKI premijer Viktor Orban dao je intervju italijanskom dnevniku Il Đornale.

МАЂАРИ УМИРУ У УКРАЈИНИ Орбан: Европска стратегија је неуспешна, играју се ватром

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da od predstojećih izbora za Evropski parlament očekuje jačanje demokratije i desničarsku većinu. Osvrnuo se na situaciju u Ukrajini, i pokušao da objasni zvanični stav Budimpešte prema ratu.

- Mađarska se graniči sa Ukrajinom. To nije bilo kakav rat, već rat na našoj granici. Italija je geografski daleka, za vas je to nešto drugo. U Ukrajini su mađarski državljani iz reda mađarske manjine koji ratuju u ukrajinskoj vojsci i gube živote. Mi smo jedina zemlja u Evropskoj uniji čiji građani gube živote u Ukrajini. 

„Evropska strategija je taktički neuspešna“

- Rusija je započela rat, u to nema sumnje, ali moramo da se zapitamo kako da postupimo. Mi smo na raskrsnici: ili izolovati sukob i naći diplomatski put ili ići dublje u rat. Ako dozvolimo Ukrajini napad na Rusiju oružjem koje je takođe isporučila Italija, biće posledica u vidu snažne ruske reakcije, a postoji i rizik od mešanja NATO-a - dodao je on. 

On je potvrdio da se ne slaže sa evropskom strategijom o ukrajinskom sukobu.

- Strategija je i taktički neuspešna, ne razumemo da se igramo vatrom. Ideja Evropske unije je nastala iz mirovnog projekta - smatra mađarski premijer. 

- Posle Drugog svetskog rata Evropa je shvatila da neće preživeti još jedan rat. Treba da se zapitamo šta je strateški interes Evrope i da pozovemo na prekid vatre. Sve je to pogrešno i javnost želi mir, a ne rat - zaključio je on. 

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM - Pogledajte snimak

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto