"ŠVAJCARSKA IZGUBILA SVOJU NEUTRALNOST" Kremlj: Solidarisala se sa manjinom na Zapadu

Novosti online

05. 06. 2024. u 13:58

ŠVAJCARSKA je izgubila svoju neutralnost solidarišući se manjinom država Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ШВАЈЦАРСКА ИЗГУБИЛА СВОЈУ НЕУТРАЛНОСТ Кремљ: Солидарисала се са мањином на Западу

Foto Tanjug

- Švajcarska se udaljava od svoje dugogodišnje, tradicionalne pozicije zasnovane na neutralnosti. Ona je i tako i previše izgubila od neutralnosti zbog ukrajinskog slučaja jer se solidarisala sa Zapadom koji je u toj priči manjina - rekao je on.

Najveća partija u švajcarskom parlamentu „Demokratski savez centra“ ranije je apelovala na vlasti da pozovu Rusiju na konferenciju o Ukrajini koja se održava u toj zemlji 15. i 16. juna, kako se taj događaj ne bi pretvorio u neobjektivnu, propagandističku konferenciju o naoružanju.

S tim u vezi, Peskov je rekao da sa takvim stavom može samo da se složi.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)