PRIMIRJE NA ČEKANJU, BROJE SE ŽRTVE: Posledice sukoba u Pojasu Gaze ponovo u žiži javnosti dok traju borbe na jugu

A.Vojinović

06. 06. 2024. u 06:00

DOK novi plan o primirju između Izraela i palestinskog Hamasa sa američke adrese provejava u vazduhu, čekajući zeleno svetlo od obe strane, posledice sukoba u Pojasu Gaze još jednom su isplivale na površinu.

ПРИМИРЈЕ НА ЧЕКАЊУ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Последице сукоба у Појасу Газе поново у жижи јавности док трају борбе на југу

Foto: profimedia

Posle nedavnog povlačenja Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) iz najveće bolnice u enklavi, Al Šifa, pronađene su četiri masovne grobnice sa stotinama leševa. Među umrlima su i civilne žrtve, ali i brojni pacijenti koji su se lečili u ovom centru.

Bolnice u Pojasu Gaze bile su na meti IDF koje su tvrdile da se u njima kriju Hamasovi vojnici. Hamas je, s druge strane, negirao zloupotrebu civilnih objekata i optužio Izrael da krši međunarodno humanitarno pravo gađajući bolnice. Portparol izraelske vlade Avi Hajnman izjavio je da je, tokom dvonedeljne operacije u kompleksu Al Šife, "ubijeno više od 200 terorista", a uhapšeno njih 900, bez ijedne civilne žrtve.

IDF tvrde da su, tokom racija na bolnice u Gazi, ekshumirali tela koja su Palestinci ranije zakopali tokom potrage za ostacima oko 250 talaca zarobljenih tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Tela su pregledana s poštovanjem i ona koja nisu pripadala izraelskim zarobljenicima, vraćena su na svoja mesta. IDF su istakle i da niko od osoblja, ili pacijenata, nije preminuo kao "direktan rezultat njihove akcije, ali da su neki možda umrli prirodnom smrću".

Druga strana pak tvrdi da je civilnih žrtava ipak bilo, kao posledica ovih napada. Palestinska civilna odbrana kaže da se na stotine Palestinaca i dalje vodi kao nestalo posle racije u martu.

- Izvukli smo tela od kojih su mnoga raspadnuta i nemoguća je identifikacija. Pronašli smo leševe žena, dece i pojedinaca bez glava, kao i raskomadane delove - kaže za Bi-Bi-Si radnik palestinske civilne odbrane Rami Dababeš.

Direktor civilne odbrane Gaze Muhamed al Mughir izjavio je da su na telima nekih od preminulih primećeni "znaci pogubljenja na terenu, tragovi vezivanja, rane od vatrenog oružja na glavi i tragovi mučenja na udovima". Bolničar, koji je učestvovao u pretresu, rekao je da su neki još uvek imali pričvršćene katetere za intravensku terapiju.

Donji dom protiv MKS

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je Nacrt zakona o sankcionisanju Međunarodnog krivičnog suda (MKS) kao odgovor na zahtev vrhovnog tužioca MKS da se izda nalog za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanijahua. Za je glasalo 247, a protiv 155, a "zeleno" su dali skoro svi poslanici Republikanske stranke, kojima su se pridružila i 42 demokratska poslanika. Svih 155 glasova protiv, došlo je od demokrata. Bela kuća je objavila da se protivi nacrtu, dok je kabinet Džozefa Bajdena zapretio da će uložiti veto na taj zakonski akt.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je tokom posete severnoj granici sa Libanom da je Izrael spreman za veoma snažnu akciju na severu.

- Ko god misli da može da nas povredi i da ćemo sedeti mirno, pravi veliku grešku. Na ovaj ili onaj način, povratićemo bezbednost na severu - izjavio je on.

Istovremeno, izraelska vlada odobrila je IDF da, ukoliko bude potrebno, poveća kapacitete rezervnog sastava sa 300.000 na 350.000. A dok se Izrael i dalje ne izjašnjava da li će prihvatiti američki predlog o prekidu vatre, portparol Hamasa poručio je da ta grupa ne može da prihvati bilo kakav dogovor ukoliko se Izrael ne obaveže na trajno primirje i potpuno povlačenje iz Gaze. Plan je juče podržao i visoki komesar EU za spoljnu politiku Đozep Borelj.

- EU podstiče obe strane da prihvate i primene predlog u tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rešenju o dve države, kao i da podrži koordinisane međunarodne napore za obnovu Gaze - naveo je on.

Uticali na kongresmene iz SAD?

IZRAELSKO ministarstvo za pitanja dijaspore finansiralo je lane kampanju u kojoj su korišćeni lažni nalozi na društvenim mrežama za upućivanje proizraelskih poruka američkim kongresmenima i javnosti, izvestio je "Njujork tajms". Kampanja je pokrenuta u oktobru da bi se prikupila podrška za rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, dok je Ministarstvo, prema tim navodima, platilo dva miliona dolara marketinškoj firmi iz Tel Aviva "Stoic". Ta kompanije je, navodno, koristila stotine naloga preko kojih su, predstavljajući se kao Amerikanci, pozivali uglavnom afroameričke i demokratske poslanike da nastave da odobravaju vojnu pomoć Izraelu. Ministarstvo je negiralo ove navode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života