RAT U UKRAJINI: Ruske znage zauzimaju povoljnije položaje na frontovima; Kijev traži odštetu od Moskve zbog brane Kahovka (VIDEO)

Novosti online

06. 06. 2024. u 07:31 >> 00:58

RAT u Ukrajini - 834. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске знаге заузимају повољније положаје на фронтовима; Кијев тражи одштету од Москве због бране Каховка (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Francuska šalje Ukrajini borbene avione "Miraž 2000"

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione "Miraž 2000" usled povećanja francuske direktne vojne podrške Kijevu.

- Sutra ćemo pokrenuti novu saradnju i objaviti transfer 'Miraž 2000', koji pomažu Ukrajini da zaštiti svoje nebo -  rekao je Makron tokom intervjua za TF1 u Kanu, koji se poklopio sa početkom zvanične posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Francuskoj.

Makron je, takođe, rekao da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj u trajanju od pet do šest meseci počevši od ovog leta, sa ciljem da se obuči 4.500 vojnika.

- Uvek smo imali istu filozofiju, pomažemo Ukrajincima da se bore - rekao je Makron.

Kremlj: Zemlje koje snabdevaju Kijev oružjem dugog dometa suočiće se sa posledicama

Kremlj je naglasio da će se zapadne zemlje koje snabdevaju Ukrajinu oružjem za direktan udar na Rusiju definitivno suočiti sa posledicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je komentar nakon što je predsednik Vladimir Putin u sredu sugerisao da bi mogao da isporučuje oružje na udaljenosti od interesa povezanih sa SAD i njihovim evropskim saveznicima ako dozvole Kijevu da udari dublje u Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.

Peskov je odbio da navede zemlje ili regione u kojima bi Rusija mogla da rasporedi ili isporuči takvo oružje.

(Reuters)

 

Kijev traži od Moskve 2,5 milijardi dolara odštete...

Ukrajinski "Ukrhidroenergo" saopštio je u da je pokrenuo međunarodnu arbitražu tražeći odštetu za rusko rušenje brane i elektrane Kahovka u junu 2023.

Državna hidroelektrana procenila je štetu na 2,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Mađarska učestvuje na ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto rekao je da će prisustvovati ukrajinskoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj 15. juna

Sijarto je to rekao na ekonomskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

Gorbenko o mobilizaciji

Ukrajini je potrebno da bude mobilisano 100-110 hiljada ljudi ove godine, rekao je poslanik parlamenta Ruslan Gorbenko.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska uništila je skladište bespilotnih čamaca, kao i mesto pripreme i lansiranja bespilotnih letelica avionskog tipa Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske snage uništile su privremene punktove stranih plaćenika u Ukrajini;
- Jedinice Južne grupe snaga tokom prethodnog dana poboljšale su položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska je izgubila gotovo 640 vojnika;
- Grupa snaga „Zapad“ tokom prethodnog dana zauzela je povoljnije linije, odbila 2 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 155 vojnika;
- Grupa „Sever“ poboljšala je položaj duž linije fronta, ukrajinska vojska je u zoni njene odgovornosti izgubila gotovo 140 vojnika;
- Jedinice Centralne grupe snaga poboljšale su taktički položaj i uništile formacije pet ukrajinskih brigada;
- Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske uništile su dva terenska skladišta municije ukrajinskih snaga;
- Grupa snaga „Centar“ odbila je šest kontranapada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine;
- Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 345 vojnika u zoni odgovornosti Centralne grupe snaga ruske vojske;
- Grupa „Dnjepar“ izvela je napad na snage ukrajinske vojske kod jednog naselja u Zaporožju i tri naselja u Hersonskoj oblasti;
- Grupa snaga „Istok“ zauzela je pogodnije linije i uništila četiri ukrajinske brigade;
- Snage PVO Rusije su tokom prethodnog dana oborile 48 ukrajinskih dronova, raketu „neptun“, 7 projektila „hajmars“ i „oljha“.

Bajden sprema govor o Ukrajini?

Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da po ugledu na svog prethodnika Ronalda Regana održi govor u Normandiji koji bi trebalo da privuče američke birače. Govor će biti o Ukrajini, piše "Politiko".

Podsetimo, Regan je 1984. godine održao govor koji je imao odziv među biračima i podstakao ih da podrže njegovu spoljnu politiku, što je potom iskorišćeno kada je kandidovan na skupu republikanaca i pomogao mu da bude reizabran.

Mnogi smatraju taj govor za najbolji koji je ikada neki američki predsednik održao u inistranstvu.

Bajdenov govor biće usmeren na to da se objasni značaj dalje pomoći Ukrajini isto kao što su Reganove reči pokazale odlučnost SAD po pitanju konfrontacije sa SSSR.

Bajdenova administracija vidi očigledan politički potencijal u predtojećem govoru predsednika u Normandiji i smatra da će on predstavljati inspirativnu zaštitu demokratije i NATO.

U Normandiji se obeležava 80. godišnjica iskrcavanja saveznika u Drugom svetskom ratu.

Ukrajinci napali sa 50 dronova na Belogordksu oblast

Ukrajinska vojska je prethodnog dana napala Belgorodsku oblast sa minimum 50 dronova, povređenih nije bilo, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Pušilin se pohvalio

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da ruska vojska nastavlja sa uspesima na avdejevskom pravcu i u očeretinskom pravcu, takođe, nastavlja se oslobađanje Časovog Jara.

Indonezija nastavlja u nameri da ubedi Zelenskog da pristane na mirovne pregovore

Ministar odbrane i izabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da ubeđuje Vladimira Zelenskog da se opredeli za mirovne pregovore kako bi se rešio sukob u Ukrajini.

Subianto je izvestio aktuelnog predsednika Džokoa Vidoda o susreti sa Zelenskim na forumu „Šangri-La“ u Singapuru, istakavši da je pokušao da ubedi Zelenskog, nudeći da se Indonezija angažuje, da se što pre obustavi vatra.

Zelenski nije prihvatio inicijativu, ali je Subinato rekao da će se napori u tom pravcu nastaviti.

Mediji pišu: Zelenski nezadovoljan stavom Kine

Vladimir Zelenski je nezadovoljan zbog toga što Kina doživljava Ukrajinu isključivo kao instrument u rukama SAD, piše "Nju stejtsmen" pozivajući se na izvore.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, Zelenski je nameravao da tokom regionalnog foruma "Šangri-La" u Singapuru razgovara i sa kineskom delegacijom, ali do susreta nije došlo.

"Zelenski nije mogao da sakrije bes zbog toga što kina doživljava Ukrajinu samo kao instrument Vašingtona", navodi se u članku.

Francuski vojnici ne idu u Ukrajinu?

Francuska ne namerava da šalje svoje vojnike u Ukrajinu, izjavio je premijer zemlje Gabrijel Atal u intervjuu TV „Frans 2“.

On je dodao da takvih planova nema i da je o toj temi mnogo diskutovano.

Olejnik: SAD bi mogle doneti odluku da zamene Zelenskog

SAD bi mogle da donesu odluku da Vladimira Zelenskog zamene bivšim glavnokomandujućim ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim ili bivšim predsednikom rade Dmitrijem Razumkovom, u zavisnosti od toga kako dalje bude išao sukob s Rusijom - u pravcu eskalacije ili pregovora, rekao je za Sputnjik bivši poslanik Vladimir Olejnik.

Još napada ruskih snaga

Ruske snage izvele su snažan napad na oblast odakle ukrajinska vojska gađa Energodar gde se nalazi Zaporoška nuklearka, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Ruske snage izvele su napad na položaje ukrajinske vojske u Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, tri osobe su poginule a pet je ranjeno, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

"Ukrajini oduvek bilo dozvoljeno da se brani"

Ukrajina je uvek mogla da izvodi napade na Rusiju, to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rekao je poslanik Bundestaga Norbert Retgen za TV „Feniks“.

„Oduvek je bilo jasno da je, prema međunarodnom pravu, Ukrajini dozvoljeno da se brani od ruskih napada udarima po ruskoj teritoriji. To je uvek bilo jasno“, rekao je on.

Po njegovom mišljenju, Zapad nije ranije davao dozvolu ukrajinskoj vojsci da izvodi napade po ruskoj teritoriji da bi istakli njegov odbramben karakter.

Međutim, situacija na frontu se promenila i zato su zapadne zemlje morale takođe da menjaju svoju taktiku, dodao je Retgen.

Napad na Herson

Ruske snage izvele su napad na Herson koji je pod kontrolom Ukrajine. Došlo je od jake eksplozije municije.

Administracija koju je postavio Kijev evakuiše se iz grada, spaljuje dokumenta, rekao je za Sputnjik koodinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Ukrajinski dronovi pogodili rafineriju nafte

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev naveo je na Telegramu da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile rafineriju Novošahti, dodavši da je tom prilikom izbio požar.

Prema preliminarnim podacima, mrtvih i povređenih nema.

Golubjev je kasnije naveo da je požar ugašen.

"Ukrajinci su nas prevarili..."

„Ukrajinci su nas prevarili, rekli su da ćemo obezbeđivati zgradu, ali se ispostavilo da su nas poslali pravo na liniju fronta, izjavio je Kolumbijac koji se borio na strani ukrajinske vojske, a koga su zarobile ruske snage, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kijev: PVO oborila 17 od 18 ruskih dronova iznad više regiona

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su 17 od 18 bespilotnih letelica tipa "šahed" iznad četiri regiona tokom noćnog napada, navodi se u saopštenju.

Napad Rusije izazvao je požar na infrastrukturnom objektu u oblasti Hmeljnicki, gde je oboren jedan dron, rekao je regionalni načelnik.

Hitne službe radile su na gašenju požara, a lokalne vlasti nisu prijavile žrtve.

Ukrajinska vojska oborila je osam bespilotnih letelica iznad južnog regiona Nikolajeva. Dronovi su, kako se tvrdi, oboreni i iznad Zaporoške i Hersonske oblasti.

Ruske snage su takođe koristile dve balističke rakete "iskander-M" za napad na Dnjepropetrovsku oblast, saopštila je vojska. Nisu odmah dostupni detalji o šteti od raketnog napada.

Oboreni ukrajinski dronovi

Ruska PVO je tokom noći oborila 13 ukrajinskih dronova iznad Krima, šest iznad Belgorodske oblasti, kao i protivbrodsku raketu "neptun" iznad Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina pozvala Kinu da ipak prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrija Sibih pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Ukrajinski diplomata, koji boravi u poseti Kini, nada se da je još moguće ubediti Kinu da prisustvuje ovom samitu, prenosi Rojters.

Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obe zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

Isključenja struje u 12 regiona u Ukrajini

Ukrajinski distributer električne energije "Ukrenergo" naredio je u toku noći hitno isključenje struje u 12 regiona nakon što su prekoračena ograničenja potrošnje zbog stalnih nestašica električne energije.

Isključenja su stupila na snagu u regionima od Volinja do Lavova na severozapadu do Odese na jugu i Zaporožja na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Ukrajinski potrošači su upozoreni prethodno da ograniče potrošnju nakon što su ruski vazdušni udari poslednjih nedelja naneli ozbiljnu štetu proizvodnim kapacitetima zemlje.

Optužbe iz Ukrajine na račun britanskih medija

Ukrajinsko Ministarstvo energetike optužilo je britanski "Fajnenšal tajms" da "radi" za Rusiju zbog članka u kojem se navodi da je Rusija uništila više od polovine energetskih kapaciteta Ukrajine, zbog čega građane te zemlje čeka život u hladnoći i mraku.

Godina dana od ukrajinskog napada na Kahovsku hidroelektranu

Sitacija u Kahovskoj hidroelektrani i godinu dana posle ukrajinskog napada i dalje je napeta, protivnik i dalje napada dronovima i artiljerijom, rekao je za Sputnjik pripadnik grupe "Dnjepar" sa kodnim imenom "Zec".

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM: Pogledajte snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)