STIGLA SNAŽNA PORUKA IZ RUSIJE: Mirovni pregovori o Ukrajini su bez Moskve beskorisni (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 06. 2024. u 09:57

SADA je postalo potpuno jasno da je pokušaj Zapada da nanese strateški poraz Rusiji propao, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu na sastanku Komiteta sekretara Saveta bezbednosti ODKB u Kazahstanu.

СТИГЛА СНАЖНА ПОРУКА ИЗ РУСИЈЕ: Мировни преговори о Украјини су без Москве бескорисни (ВИДЕО)

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Akcije Zapada imaju potpuno razumljiv cilj – iskoristiti Ukrajinu kao oružje protiv Rusije i naneti joj maksimalnu štetu. Sada je postalo potpuno jasno da je pokušaj da se nanese strateški poraz Rusiji propao - rekao je Šojgu. 

Šojgu je dodao da su bilo kakvi pregovarački formati o Ukrajini beskorisni bez Ruske Federacije, pogotovo što NATO zemlje ne teže miru.

- Sledeće nedelje je planirana takozvana mirovna konferencija u Švajcarskoj, čiji je jedan od ciljeva da se Vladimiru Zelenskom da privid legitimiteta. Očigledno je da su, prvo, bez Rusije bilo kakvi pregovarački formati o Ukrajini beskorisni, a drugo, NATO zemlje ne teže miru - ocenio je Šojgu.

On je dodao da "kijevski režim nastavlja da se pumpa novcem i oružjem, dok zapadni vojni instruktori sprovode intenzivnu obuku ukrajinskog vojnog osoblja".

Prethodno je sekretar Saveta bezbednosti Rusije održao radni sastanak sa državnim sekretarom Saveta bezbednosti Republike Belorusije Aleksandrom Volfovičem, na kojem je razgovarano o napretku pripreme Koncepta bezbednosti države Unije i sporazuma o bezbednosnim garancijama.

- U Almatiju je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu održao radni sastanak sa državnim sekretarom Saveta bezbednosti Republike Belorusije Aleksandrom Volfovičem. Osim toga, razgovarano je o napretku u pripremi Koncepta bezbednosti Unije, kao i o nacrtu rusko-beloruskog sporazuma o garancijama bezbednosti - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, strane su razmenile mišljenja o aktuelnim pitanjima bilateralne saradnje i međunarodnoj agendi. 

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu doputovao je juče u Kazahstan, gde će učestvovati na sastanku Komiteta ODKB i održati niz bilateralnih pregovora.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama