BAJDEN UVEO "EMBARGO" ZELENSKOM: Nećemo odobriti napade američkim oružjem po Moskvi i Kremlju

Novosti online

06. 06. 2024. u 14:02

SJEDINjENE Američke Države ne planiraju da odobre napade američkim oružjem po Moskvi i Kremlju, izjavio je danas predsednik SAD Džozef Bajden.

БАЈДЕН УВЕО ЕМБАРГО ЗЕЛЕНСКОМ: Нећемо одобрити нападе америчким оружјем по Москви и Кремљу

Foto: pred.admin.Ukr/Tanjug/AP Photo

- Nećemo dati dozvolu za napade po ciljevima koji se nalaze 200 milja (oko 322 kilometra) duboko u Rusiji - rekao je Bajden, objasnivši da Amerikanci pak dozvoljavaju Kijevu da koristi američko oružje po konkretnim metama blizu ukrajinske granice. 

Prethodno je, podsetimo, predstavnik Stejt departmenta rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.

Bajdenova direktiva dozvoljava upotrebu američkog oružja za udare na ruske snage koje napadaju ili se pripremaju za napade, ali ona ne menja američku politiku koja upućuje Ukrajinu da ne koristi američke "atakams" rakete srednjeg dometa ili druge projektile za udare unutar ruske teritorije, poručili su američki zvaničnici.

Prema pisanju "Vol strit džornala", SAD su dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa HIMARS, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.

Na sve ovo stižu upozorenja iz Moskve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je upozorio na mogući odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja. 

- Razmišljamo o tome da, ako neko misli da je moguće da se isporučuje takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda mi nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučimo u one regione sveta gde će se izvoditi napadi na ključne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije - rekao je, podsetimo, Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da snabdevanje oružjem kojim se puca direktno na Rusiju "ne može proći bez posledica". 

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto