JUBILEJ NA KOJI NISU POZVANI RUSI: U Normandiji obeleženo 80 godina od iskrcavanja saveznika

Na više mesta na plažama Normandije danas je održano nekoliko svečanosti, kao vrhunac višednevnog obeležavanja isrkcavanja savezničkih snaga, kojim su započele završne operacije na zapadnom krilu za okončanje Drugog svetskog rata.

ЈУБИЛЕЈ НА КОЈИ НИСУ ПОЗВАНИ РУСИ: У Нормандији обележено 80 година од искрцавања савезника

Foto: Goran Čvorović

Prvog dana, 6. juna 1944. godine, isrkcalo se preko 150.000 vojnika, od kojih je odmah poginulo više od 10.000.

Organizovane su britansko-francuska, kanadska, francusko-američka i zajednička međunarodna ceremonija, uz učešće 25 šefova država ili vlada, među kojima su bili domaćin Emanuel Makron, gost iz SAD Džozef Bajden i britanski kralj Čarls Treći.

Svi oni su predstavljali zemlje koje su se ovde isrkcale, osim trojice, nemačkog kancelara Olafa Šolca, italijanskog predsednika Serđa Matarele i ukrajinskog šefa države Vladimira Zelenskog.

- Dan "D" je takođe bio i oslobađanje Nemačke, kao signal za povratak demokratije – bila je Šolcova poruka.

Jasno je i zašto je bio pozvan Zelenski, jer je sve dobilo direktne i indirektne aluzije s današnjom situacijom u Ukrajini.

Pre posete američkom groblju u Kolvilu, koje se prostire na 70 hektara, i gde počiva blizu 10.000 vojnika, održana je francusko-britanska ceremonija na kojoj su učestvovali Makron, Čarls Treći i premijer Riši Sunak, dok je na kanadskoj bio i princ Vilijam.

- Slobodne nacije treba da budu zajedno spram tiranije – kazao je britanski kralj.

Domaćin, francuki predsednik Makron je uručio ordenje Legije časti jednaestorici od oko 200 američkih veterana koji su, iako stogodišnjaci, došli na jubilarnu poroslavu. Tom prilikom francuski predsednik je istakao "vezu stvorenu krvlju" između dve nacije.

Odlikovani vetarani su instistirali da, uz ogromne napore, pridržavani, ustanu iz invalidskih kolica, da bi primili visoko priznanje.

- Sada je na vama da nas naučite kako da mi budemo veliki, da se borimo za mir i slobodu u svetu – kazao je Makron.

Rusija je, kao sila koja je dala ogroman doprinos borbi protiv nacističke Nemačke i podnela ogromne žrtve, najpre bila pozvana, ali poziv nije važio za predsednika ove zemlje Vladimira Putina, da bi zvanični Pariz i takav poziv na smanjenom nivou povukao pre nekoliko dana.

Na ceremoniju su pozvani i predstavnici diplomatskog kora među kojima je Srbiju predstavljala ambasadorka u Francuskoj Ana Hrustanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!