AMERIČKI PREDSEDNIK BAJDEN PODIGAO TON: Normandija u senci Ukrajine

Živimo u vreme kada demokratija nikada više nije bila ugrožena još od kraja Drugog rata i isrcavanja u Normandiji.

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК БАЈДЕН ПОДИГАО ТОН: Нормандија у сенци Украјине

Foto: Printskrin BFMTV

Tim rečima obratio se američki predsednik Džozef Bajen pred 12.000 zvanica na obeležavanju 80 godina od isrkcavanja saveznika u Normandiji, govorom u direktnom i oštrom tonu bez ograda u vezi s ratom u Ukrajini.

- Moramo da branimo slobodu i demokratiju. Imamo obavezu, ne smemo da dozvolimo da se zaboravi ono što se ovde događalo. Demokratija nikada nije garantovana, svaka generacija treba da je čuva i da se bori za nju. Moramo da budemo dostojnih onih koji su se ovde žrtvovali – digao je ton Bajden.

Bajden je tako poručio da je, s novim članovima Švedskom i Finskom, "NATO danas jedinstveniji nego ikad, uvek spreman da brani mir i slobodu, bilo gde u svetu."

- Agresija nastoji da dominira i kontroliše – nastavio je američki predsednik koji je zvučao kao šef vojnog bloka. - Menjati granice silom nije dugotrajno. Borba između slobode i diktature se nastavlja. Ovde u Evropi postoji flagrantan primer. Ukrajina, napadnuta od strane tiranina. Ukrajinci se bore s neverovatnom hrabrošću. Trpe ogromne gubitke. Ali nikada ne odustaju. Brojke su alarmantne. Trista pedeset hiljada. I ruski vojnici ginu. Milion Rusa je pobeglno iz zemlje jer više ne vide budućnost u Rusiji.

Poručio je i da saveznici "neće odustati od podrške Ukrajini."

- Jer, ako bismo odstali, bili bi ugroženi i susedi Ukrajine, čitava Evropa. Autokrate iz celog sveta pomno prate šta se dešava u Ukrajini. Ako dozvolimo ovu ilegalnu agresiju, a ne smemo da se povučemo pred diktatorima, to je nezamislivo, ako to uradimo, zaboravili bismo šta je urađeno na ovim plažama – naglasio je pretećim tonom Bajden.    

Insistirajući na važnosti savezništva, uputio je, kao predsednik u kampanji, i indirektnu poruku kandidatu republikanaca Donaldu Trampu.

- Izloacionizam nije odovor – poručio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!