"PROTIV TRAMPA KORISTE ZAKON, PROTIV FICA SILU, A PROTIV NAS POLITIKU" Sijarto jasan: Neće nas sprečiti, ovo je ono što ću im poručiti

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 06. 2024. u 17:49

POŠTUJEMO sve inicijative da se postigne mir i zato poštujemo i napore Švajcarske. Ipak, mislimo da mirovna konferencija može da doprinese suštinskim rezultatima samo u slučaju da su predstavljene obe sukobljene strane, poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Rusiji.

ПРОТИВ ТРАМПА КОРИСТЕ ЗАКОН, ПРОТИВ ФИЦА СИЛУ, А ПРОТИВ НАС ПОЛИТИКУ Сијарто јасан: Неће нас спречити, ово је оно што ћу им поручити

FOTO: AP/Tanjug

Kako je dodao, Mađarska je videla da to ovoga puta neće biti slučaj.

- Ali, ja ću ići tamo i predstavljaću svoju poziciju: da umesto sankcija i neprijateljskih izjava i akcija koje sa sobom nose ozbiljan rizik od eskalacije treba da imamo dijalog i pregovore. To je ono što ću ja reći - poručio je Sijarto.

Dodao je da Mađarska nikada neće učestvovati u akcijama koje dovode NATO bliže ratu.

- Doneli smo jasnu odluku u februaru 2022, ili okvirno u februaru 2022. u NATO. Rekli smo dve stvari: da NATO nije deo sukoba, i da moramo da uradimo sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO-a i Rusije - poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske, zaključujući da njegova država "sigurno neće učestvovati u takvim akcijama". 

Osvrnuvši se na pokušaj atentata na premijera Slovačke Roberta Fica, Sijarto je poručio da je stvorena veoma neprijateljska atmosfera protiv onih koji vode suverenu politiku i imaju suverenu političku strategiju.

- Uglavnom je veoma neprijateljski pristup u Evropi prema onima koji nacionalni interes stavljaju na prvo mesto, i mogu da kažem da to nije samo evropski, već i globalni fenomen - smatra on.

Kako je dodao, postoje pokušaji da se stvori pritisak na patriotske suverene političare koji zagovaraju mir.

- To rade na pravne načine, kao u slučaju predsednika Trampa, fizičke načine, kao u slučaju premijera Fica, ili političke načine kao protiv nas. Ali, to nas neće sprečiti da nastavimo našu suverenu politiku zasnovanu na nacionalnim interesima - zaključio je Sijarto, dodajući da se nada da će ovog vikenda, tokom evropskih parlamentarnih izbora, "ljudi dati dodatnu podršku nastavku te politike".

BONUS VIDEO: BITKA ZA KARTUM - Pogledajte snimak

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MARIJA I RELJA ODMERILI SNAGE: Publika birala pobednika - evo ko je dobio veći aplauz